Verander de wereld, verander jezelf

Mijn leven zou perfect zijn als mijn baas niet altijd zo controlerend zou zijn of als die collega niet zo betuttelend zou doen. Ik zou tot rust kunnen komen als mijn man en kinderen elke dag hun spullen zouden opruimen. Onze familiebijeenkomsten zouden pas gezellig zijn als mijn schoonmoeder niet zo kwetsend zou reageren. Je hebt een beeld hoe anderen zijn en hoe die jouw leven beïnvloeden. Probleem is : je kan anderen niet veranderen, hoe hard je dat ook wil. Het enige wat je kan veranderen is jezelf en de manier waarop jij naar de dingen kijkt. In deze blog bekijken we hoe je dit kan aanpakken en wat de effecten kunnen zijn op jouw leven.

Denk je wel eens dat de wereld om zeep is en dat iedereen alleen maar aan zichzelf denkt ? Stop daar dan mee ! Wat je aandacht geeft groeit. Zowel je negatieve gedachten als je positieve gedachten. Dus kan je maar beter het positieve wat meer aandacht geven en de negatieve gedachten omdenken.
Start je dag al goed met een positieve gedachte. Stel je voor : je wordt wakker en je denkt, “Vandaag wordt een fantastische dag!” In het begin kan dit wat gemaakt voelen, maar het werkt echt. Positieve gedachten leiden tot positieve acties.

Praktische tip: Schrijf elke avond drie dingen op waar je dankbaar voor bent. Het maakt niet uit hoe klein ze zijn. Die vrouw in de winkel was heel vriendelijk. Je zag een mooie zonsondergang. Je hebt tijdens de pauze goed gelachen met een collega. Je zoon van 3 deed een grappige uitspraak….allemaal zaken die je dag kleurden en die het leven wat mooier hebben gemaakt.

Dit is een klassieke manier om de wereld te verbeteren, en het is eigenlijk zo eenvoudig. Van een glimlach naar een voorbijganger tot het betalen van een drankje aan een onbekende die geen geld bij heeft. Kleine gebaren kunnen een groot verschil maken. Op de website van Mynd vind je een lange lijst met inspiratie voor kleine en grote gebaren. Heel inspirerend ! En het hoeft ook niet altijd geld te kosten. Zolang je het maar doet zonder dat je er iets voor terug verwacht.

We leven in een tijdperk waar er veel gepraat wordt en meningen worden gedeeld, maar weinig mensen echt luisteren. Luisteren is een onderschatte superkracht die de wereld om je heen kan veranderen. Door echt te luisteren, toon je respect en begrip voor je gesprekspartner. Als mensen een probleem voorleggen, hoef je het niet altijd op te lossen. Gewoon eens echt luisteren met volle aandacht kan al voldoende zijn.

Praktische tip: Bij je volgende gesprek, laat je gsm opgeborgen en geef de ander je volledige aandacht. Vraag door, toon interesse en zie hoe het gesprek verandert en meer diepgang krijgt.

“Kennis is macht, maar gedeelde kennis kan een beweging op gang brengen”. Of het nu gaat om een nieuw gerecht, een schoonmaak -tip, een praktische tip voor het gebruik van de mail of het delen van iets wat je net hebt geleerd. Als jij er baat bij hebt, dan kan het zeker ook anderen inspireren.

Praktische tip: Organiseer een wekelijkse “Wat ik deze week heb geleerd”-sessie met vrienden of collega’s of begin je team- meeting hiermee als check-in. Je zult versteld staan hoeveel interessante en nuttige informatie er wordt gedeeld.

We worden allemaal soms wel eens boos, geïrriteerd of gefrustreerd, dat valt niet te vermijden. Het is ook belangrijk om deze emoties en wat ze je willen vertellen te begrijpen en daar iets mee te doen. Langs de andere kant kan het ook nuttig zijn om wat meer geduld en begrip op te brengen van hoe andere mensen in het leven staan. Als iemand je de pas afsnijdt, dan heeft die dat waarschijnlijk niet express gedaan, maar was die even afgeleid of heeft die een slechte dag. Als iemand je geen goeiedag zegt, heeft dat hoogstwaarschijnlijk niks met jou te maken.

Praktische tip : Volgende keer dat je vastzit in het verkeer, zet je je favoriete muziek of een leuke podcast op en probeer te genieten van het moment. Haal een paar keer diep adem en blaas goed uit met een zucht. Doordat je je boos maakt, gaat het verkeer niet sneller gaan. Je kan er dan maar beter het beste van maken.

Niemand is perfect en fouten maken is een deel van het leven. Hoe je reageert op falen zegt veel over wie je bent. Door je eigen fouten te accepteren en ervan te leren, kun je anderen inspireren hetzelfde te doen.

Praktische tip : Deel regelmatig een blunder met je vrienden of collega’s en lach er samen om. Dit maakt het allemaal wat luchtiger en toont aan dat iedereen wel eens struikelt.

Het veranderen van de wereld begint bij jezelf. Door positief te denken, vriendelijk te zijn, goed te luisteren, kennis te delen, geduldig te zijn en van je fouten te leren, kun je een kettingreactie van positieve veranderingen teweegbrengen. Dus trek je superhelden-cape aan en ga de wereld in. Je nieuwe leuze is nu : elke kleine verandering in mezelf kan leiden tot een grote verandering in de wereld.

Spread the love

2 antwoorden op “Verander de wereld, verander jezelf”

  1. Dag Tin,
    Door het lezen van je tips wordt het leven al rustiger :). Je blog is 1 van de 3 fijne dankmomentjes van vandaag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *