Accepteer jezelf zoals je bent

Denk je steevast dat anderen beter, mooier, grappiger, georganiseerder,… zijn. Denk je dat jij niet goed genoeg bent? Doe je je daarom anders voor dan je bent? Of denk je dat je je altijd sterk moet houden en hou je je onzekerheden stelselmatig achter voor de anderen ? Je wil graag perfect zijn op alle vlakken. Je weet diep in jezelf dat dat niet hoeft en dat dat ook niet realistisch is. Maar het is sterker dan jezelf en je blijft de lat hoog leggen. Dit kost je heel veel piekertijd en je verliest hierdoor tonnen energie. Energie die je voor nuttigere zaken kan gebruiken !

Laat ons eerst eens kijken naar de keerzijde van deze medaille. Als je jezelf kan accepteren zoals je bent, dan voel je je goed in je vel. Je bent niet onzeker want je weet dat je ok bent met al je goede kanten en ook met je gebreken. Je staat sterk in het leven en dat straal je ook uit. Klinkt dat niet zalig !
Haal je nu iemand in je omgeving voor de geest die je leuk vindt en die dit soort van zelfvertrouwen uitstraalt. Heeft deze persoon inderdaad alle goede eigenschappen en geen gebreken of mindere punten ? De kans is heel klein want niemand is perfect. Je hoeft dus niet perfect te zijn om jezelf te kunnen accepteren.

Niemand is perfect

Stap 1 is dus zeker en vast het besef dat fouten maken eigen is aan een mens en dat dit gewoon een onderdeel van het leven is. Bekijk fouten eerder als een teken dat je iets kan leren zodat je het een volgende keer beter of anders kan doen.

Zowiezo is een fout maken geen waarde-oordeel over jezelf. Het is niet omdat je iets hebt laten vallen, dat je een kluns bent. Het is niet omdat je een schrijffout hebt staan in een mail of een presentatie dat heel je mail of presentatie waardeloos was en dat jij ook waardeloos bent. Het is niet omdat je voorgerechtje wat te weinig was, dat heel je etentje mislukt is en dat jij mislukt bent als gastvrouw.

De mening van anderen

Soms vinden andere mensen iets van jou. Dat is niet erg. Iedereen heeft het recht op een eigen mening, zoals ook jij dat hebt. Dikwijls is zo’n oordeel gebaseerd op een beperkte kennis van de werkelijkheid of op hun aannames van hoe je moet leven. Aanhoor die mening en bekijk objectief of je er iets mee wil doen : wil je iets aanpassen in je gedrag of vind je dit niet nodig. Het is misschien niet gemakkelijk om je niet te laten leiden door emoties of door schaamte. Bekijk het rationeel en oordeel dan over het gevolg wat je eraan wil geven.
Misschien vindt iemand je niet aardig, zoals jij ook niet alle mensen aardig vindt. Dat kan. Probeer dat te aanvaarden als een van de dingen des levens.

Soms maak je je druk in de mening van anderen, terwijl die alleen maar in je eigen gedachten wordt gevormd. Misschien denkt die persoon zo niet. Jij kan niet weten wat iemand anders denkt, behalve wanneer die dat effectief heeft uitgesproken. Is dit een valkuil voor je, lees dan mijn laatste blog over dit onderwerp.

Wees zacht in je zelfoordeel

Jouw kleine gebreken maken je niet tot een slechter mens. Alles draait om aanvaarding door anderen. Het zit in onze natuur om ons aan te passen om aanvaard te worden door de groep. Uitgesloten worden uit de groep had in de pre-historie een enorme impact op onze kans om te overleven. Het kon je de weg afsnijden naar voeding, warmte, veiligheid ed… Dit blijft nog altijd overeind in ons huidig (onbewust) gedrag.

De hamvraag is of die ene fout of dat ene gebrek die aanvaarding in het gedrang brengt ? Aanvaard jij je vriendin niet meer omdat ze enkele kilo’s is bijgekomen ? Accepteer je jouw partner niet meer omdat die af en toe wat druk is ? Waarom denk je dan dat jouw omgeving jouw niet meer gaat accepteren omdat je enkele gebreken of eigenaardigheden hebt ?

Leer om met een zachtere blik naar jezelf te kijken en jezelf te accepteren met al je foutjes en eigenaardigheden.

Laat die schaamte los, trotseer je onzekerheden en laat je zien zoals je bent. Door je echte authentieke zelf te laten zien aan anderen en je kwetsbaar op te stellen, ga je veel meer in verbinding met je omgeving want je hebt je schild neergehaald. Je maakt hierdoor diepere en echtere connecties.

Probeer het eens…wat heb je te verliezen ?

SUCCES !

Spread the love

4 antwoorden op “Accepteer jezelf zoals je bent”

  1. Je hebt gelijk. Soms leven we teveel vanuit interpretatie in plaats van vanuit de werkelijkheid. Dank voor de reminder!

  2. Graag gedaan Cecile ! Bedankt voor je feedback. Het is fijn te.horen dat mijn maandelijkse schrijfsels een verschil maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *