Bevrijd je vrij kind

We moeten vanalles : van onze baas, van onze familie, van onze vrienden en kennissen, van de overheid,…. maar bovenal moeten we vooral heel veel van onszelf. De keuken hoort elke avond netjes opgeruimd te zijn. Het gras moet elke week gemaaid worden. Je inbox moet elke dag leeggemaakt zijn. Alle puntjes op je to do lijst moeten afgewerkt zijn. Je hebt een heleboel motto’s die je continu sturen en je dag overvol laden. Wanneer heb je nog eens tijd gemaakt voor je vrij kind…los van al dat moeten. Gewoon jezelf overgeven aan iets en je niks aantrekken van je omgeving. Dit geeft tonnen energie !

Wat doet je vrij kind loskomen ?

Denk eens terug aan de afgelopen tijd. Wanneer heb je je nog eens volledig gesmeten ? Heb je jezelf geamuseerd zonder schaamte wat de buitenwereld zou denken ? Ik denk dan bijvoorbeeld aan uitbundig dansen, de slappe lach, uit volle borst meezingen met een leuk liedje, een kans aangegrepen zonder nadenken, ongeremde seks met je geliefde, briesen op het sportveld, iets creëren, iets gedaan omdat je er op dat moment zin in had,…

Wat remt jouw vrij kind af ?

Als kind hebben we geleerd om ons te conformeren aan de regels die gesteld worden. We hebben ons aangepast zodat we als “goed” bestempeld worden. Dit heeft ons veel opgeleverd, maar bij veel mensen is dit doorgeslagen naar de “te”-kant en levert dat ons al die moetjes op.

Denk eens terug aan momenten dat je je had kunnen laten gaan, maar dat je het niet gedaan hebt. Je was bijvoorbeeld op een feestje en er was een leuk nummer waarop je wou dansen, maar niemand wou mee gaan en je paste ervoor om alleen naar de dansvloer te trekken. Je was uit volle borst aan het meezingen in de auto, maar besefte plots dat de auto in de file naast je je kon zien en je stopte meteen. Je schildert of knutselt graag, maar doet dit niet meer omdat je denkt dat anderen het maar niks vinden.

De onderliggende oorzaak is meestal schaamte. Schaamte om anders te zijn, schaamte om er niet bij te horen en om als “raar” bestempeld te worden. Zoek verder naar waar die schaamte vandaan komt. Misschien kreeg je vroeger steevast de opmerking : “sst gedraag je, wat zullen de mensen wel denken”, of “Doe nu eens normaal, jij ook altijd met je rare streken”…Die schaamte werd je op die manier aangepraat.
Of voelde je je niet erg aanvaard door je klasgenootjes op school en deed je er alles aan om zo “normaal” mogelijk te zijn om er toch maar bij te horen.
Die schaamte heeft je in het verleden geholpen om niets te doen waar je later spijt van kan krijgen, maar als die teveel de bovenhand neemt, dan geraakt je vrije kind volledig ondergesneeuwd en af en toe mag die best eens een keertje de kop opsteken.

Ga de schaamte te lijf

Denk terug aan het moment dat die schaamte zijn kop op stak. Wat voelde je toen ? Niet alleen je emotie, maar ook wat voelde je fysiek ? Kreeg je een knoop in je maag ? Of voelde je je spieren rond je nek zich verstrakken ? Leer dit signaal te herkennen zodat je op dergelijke momenten een bewuste keuze kan maken. Is deze situatie inderdaad niet erg geschikt om mijn vrije kind boven te laten komen omdat je bijvoorbeeld op een feestje van het werk bent. Of is er eigenlijk niets of niemand in de buurt waarvoor je je moet inhouden ?

Op die manier leer je je schaamte af en toe op te bergen en je vrije kind boven te laten komen. Je krijgt hier niet alleen op dat eigenste moment een goed gevoel over, maar ook de uren/dagen daarna kan je er nog verder op teren. Zo teer ik momenteel nog verder op een zalig optreden van Arsenal in het Open Lucht Theater in Deurne. Ik heb me volledig overgegeven aan de muziek en me niks aangetrokken van de regen en de omstaanders. Mijn positieve energie is aangevuld en zorgde mede voor inspiratie voor deze blog.

Waar vind jij jouw energie in ? Wanneer kan jij je vrij kind loslaten ?

SUCCES !

Spread the love

2 antwoorden op “Bevrijd je vrij kind”

  1. De foto doet me denken aan een keer (veel te lang geleden !) dat ik met mijn kinderen in de plassen ben gaan springen op de gitschotellei en we ons niets aantrokken van de rare blikken. Heerlijk, en sommige blikken waren er eerder van ‘wat leuk’
    Ik ga direct actie ondernemen met iets dat al lang in mijn hoofd zit en waar ik altijd wel een smoes voor heb om het niet te doen.
    Bedankt weeral x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *