Gedachten zijn maar gedachten

Je komt een collega op de gang tegen en die zegt snel gedag en maakt zich uit de voeten. Hoe ervaar je dit gedrag ? Denk je : oei, wat heb ik misdaan ? Die wil niet meer met mij praten ? Je begint uit te zoeken wat je in hemelsnaam verkeerd hebt gedaan en waarom die collega eventueel boos zou kunnen zijn. Dat is zeker omdat ik tijdens de laatste meeting te veel op mijn voorstel heb doorgeboomd. Ik mag toch zeker wel opkomen voor mijn mening,…. voila en het spel zit op de wagen : je wordt ook boos. Deze negatieve gedachtengang is mogelijk gebaseerd op eerdere ervaringen met andere mensen in je leven. Of misschien ben je van thuis uit altijd voorgehouden dat je niet mag opkomen voor je mening en heb je dit voor het eerst gedaan tijdens die laatste meeting en je voelde je daar wat onzeker over. Of misschien kwam je net zelf uit een conflict met iemand en zag je de wereld op dat moment net even zwarter.

De conclusie is dat al jouw mogelijke gedachten naar aanleiding van dit voorval slechts gedachten zijn. Ze zijn niet gebaseerd op feiten. Het enige wat je weet is dat die collega wat kort van stof was, maar misschien moest hij dringend naar een volgende meeting, of had hij een slechte dag en had gewoon geen zin in een praatje, niet alleen met jou, maar met eender wie…

Onze gedachten hebben een hele sterke invloed op hoe we ons voelen en op hoe we ons als gevolg daarvan gedragen. Probleem is dat gedachten maar gedachten zijn. Het zijn geen feiten. Hoe vaak trekken we conclusies uit andermans gedrag zonder dat we exact weten wat er aan de hand was/is. De (voorbarige) conclusies die je trekt worden ook beïnvloed door jouw emotionele toestand op dat moment. Ben je positief gestemd, dan ga je andermans gedrag eerder positief verklaren. Ben je eerder negatief gestemd doordat je juist een aanvaring hebt gehad, dan ga je andermans gedrag eerder negatief verklaren. Het blijft hetzelfde gedrag, maar jouw interpretatie ervan verschilt.
Deze gedachten hebben een impact op je gevoelens en bijgevolg ook op hoe je je op dat moment gaat gedragen. Voor je stress-systeem hebben deze gedachten hetzelfde effect alsof het waar gebeurd zou zijn. Door je belemmerende gedachten te wijzigen naar helpende gedachten, ga je je stress-systeem ontlasten.

Heb je naar aanleiding van andermans gedrag nare gevoelens, stel je dan even de volgende vragen :

  1. Welke gedachten heb ik die deze gevoelens veroorzaken ? Ik voel me … omdat ik denk dat …
    uit het voorbeeld : Ik voel me boos omdat ik denk dat mijn collega boos op me is omwille van mijn gedrag tijdens de laatste meeting
  2. Zijn deze gedachten waar ? Zijn deze gedachten ECHT waar ? Waar is het bewijs hiervan ?
    uit het voorbeeld : ik kan niet weten of deze gedachten waar zijn. Ik heb hier niet met mijn collega over gesproken. Ik weet dus niet of hij boos is, of slecht gezind of er iets anders is wat hem dwars zit.
  3. Welke andere gedachten zou je in de plaats kunnen stellen ? Wijzig je belemmerende gedachten naar helpende gedachten.
    uit het voorbeeld : op zijn minst kan je neutrale gedachten op zijn plaats stellen. Ik weet het niet wat er aan de hand is, dus ik kan er geen oordeel over vellen. Als verlengde hiervan kan je misschien die collega eens vragen of alles ok is met hem omdat je opmerkte dat hij nogal kort van stof was. Je merkt dan vanzelf wel wat de echte oorzaak was. Of je laat het gewoon even zijn en geeft iedereen de kans om eens een slechte dag te hebben.
  4. Deze andere, helpende gedachten gaan andere gevoelens veroorzaken, op zijn minst gaan ze jouw reactie neutraliseren. Je laat je dus niet meer meeslepen door je gedachtestroom en de daarbij horende gevoelens.
  5. Merk je dat je regelmatig een soortgelijke reactie en gedachtenstroom hebt, dan kan volgend schema je misschien wel helpen om structureel veranderingen aan te gaan.

Belemmerende gedachten kunnen gevoed worden vanuit :

overdreven perfectionisme : “ik ben een waardeloos persoon als ik fouten maak”
wie zegt dat je geen fouten mag maken ? is foutloos realistisch ? wat maakt je tot een waardeloos persoon als je fouten maakt ?

lage frustratietolerantie : “dat lukt mij nooit, dat is veel te moeilijk”
heb je dit al gedaan ? wat waren je ervaringen toen ? betekent te moeilijk dat dit nog nooit iemand gelukt is ? hoe groot zijn de kansen dat het wel lukt ?

een verslaving aan waardering/respect, “iedereen moet mij altijd mogen”
wat voor nadelen zijn er als er iemand je niet mag ? heeft iedereen je altijd gemogen ? vind je zelf iedereen wel aardig ? hoe gaat je leven eruit zien als sommige mensen je af en toe niet mogen ?

een overdreven eis aan anderen en de wereld : “mensen moeten zich altijd aan de regels houden, de wereld moet rechtvaardig in elkaar zitten.”
welke regel wordt er overtreden ? verandert de wereld als jij eist dat dat zo moet zijn ? hoe kijken anderen tegen die regels aan ?
betekent het feit dat er regels zijn, ook dat iedereen zich daar automatisch aan moet houden ? Hou jij je zelf altijd 100% aan de regels ?

rampdenken : “als dit gebeurt, dan is dat een absolute ramp !”
wat is het ergste wat zou kunnen gebeuren ? hoe groot is de kans dat dat gaat gebeuren ? wat is het meest realistische wat zou kunnen gebeuren ? Wat is deze “ramp” in vergelijking met de aardbeving in Japan, oorlog, overstromingen ed… Wat voor betekenis heeft deze gebeurtenis voor de rest van je leven ? Kan je je leven dan nog zin geven ?

SUCCES !

Wil je nog dieper gaan in deze materie, dan raad ik je het boek aan : “4 vragen die je leven veranderen” van Byron Katie. Zij gaat nog een stapje verder en keert jouw gevoelens/gedachten over anderen om naar gevoelens/gedachten over jezelf. Echt een aanrader.

Geluk is bewust worden

Hoe vaak laten we geluk niet afhangen van realisaties, van zaken die te gebeuren staan of waar je naar verlangt. Ik ga gelukkig zijn als ik die nieuwe job heb, als ik een goed lief heb, als ik geld genoeg heb, als ik 10kg vermagerd ben, als ik een eigen huis heb….
Als je blijheid of geluk laat afhangen van factoren in de toekomst dan ben je nooit gelukkig in het huidige moment. Als die toekomstige droom gaat gerealiseerd zijn, dan komt er wel weer iets nieuws waar je naar gaat verlangen en waar dat geluk van afhankelijk gaat zijn. In het hier en nu, ervaar je dan geen geluk.

Lees verder “Geluk is bewust worden”

Stop met MAAR-en

Ik zou rust moet nemen, maar dit of dat moet nog even.
Ik wil graag gezond leven, maar ik heb geen tijd om te koken.
Ik vind dit eigenlijk niet leuk, maar ik vind het moeilijk om dat te zeggen.
Dit project is eigenlijk te veel, maar wie gaat het dan doen ?

Wordt dit ge-maar zo erg dat je je stop-knop niet meer vindt en dat je daardoor altijd aanstaat ? Begint dit ondertussen ook al een impact te hebben op je gezondheid en klagen je huisgenoten dat je de laatste tijd niet te genieten bent ?

Zoom dan eens in op al dat ge-maar en bedenk wat de reden is waarom die maar er komt en je niet gewoon stopt na het eerste zinsdeel en daar mee aan de slag gaat.

Een greep uit de mogelijke redenen …

Lees verder “Stop met MAAR-en”

Duik je er gelijk in ?

Vele onder ons maken jaarlijks op 1 januari goede voornemens : Ik ga vermageren, Ik ga elke dag wandelen, Ik ga minder suiker eten, Ik ga mijn telefoon meer aan te kant laten liggen, ik ga meer lezen… een greepje uit de gedachten die bij mij passeerden op 1 januari.

Ga je direct van start of denk je even na hoe je zo succesvol mogelijk kan zijn zodat je niet gelijk na enkele weken teleurgesteld bent dat je het weer niet hebt kunnen volhouden ?

Je vind hiervoor concrete tips en inspiratie in deze blog.

Lees verder “Duik je er gelijk in ?”

Hoe gaat het met me ?

Hoe gaat het met je ? Alles goed ? Een veel gestelde vraag waarop we zelden een eerlijk antwoord verwachten. Het standaard antwoord “ca va” of “druk druk” heb je al klaar.

Maar hoe gaat het nu echt met je ? Stel je jezelf doorheen de dag wel eens die vraag of blijf je maar doorhollen totdat het bedtijd is ?

Af en toe stilstaan en inchecken bij jezelf is nodig. Het helpt je om je meer bewust te worden van je behoeftes op dat moment.
Een momentje van rust weg van alle prikkels ? Of is het eerder een babbeltje met een gelijkgestemde ziel ? Of heb je nood aan focus om te kunnen afwerken wat op je bord ligt en leidt je smartphone of die luidrustige collega je af van je taak.

In deze blog geef ik je tips en tricks om meer stil te staan bij deze vraag en wat vaker in te checken bij jezelf.

Lees verder “Hoe gaat het met me ?”

Minder stress door dankbaarheid

Dankjewel, dank je, bedankt…
Woorden die we door de dag wel 10-tallen keren gebruiken. Maar hoeveel van deze keren staan we op dat moment ook echt stil bij hun betekenis. We hollen door het leven en hebben geleerd om vriendelijk te zijn en een “dank je” – als iemand iets geeft of doet – is ons met de paplepel ingegeven. Maar als je aan iemand oprecht “dank je” zegt terwijl je die persoon aankijkt of je “dank je” wat extra benadrukt met “echt oprecht” dan voel je de echte betekenis van die 2 woordjes en komt die ook echt aan bij de persoon in kwestie. Het is wetenschappelijk bewezen dat dankbaarheid veel positieve effecten heeft : minder stress, dieper slapen en een betere gezondheid in het algemeen.

In deze blog vind je enkele tips hoe je concreet meer dankbaarheid in je leven kan brengen met alle positieve effecten die erbij horen.

Lees verder “Minder stress door dankbaarheid”

Laat je drijven door je waarden

Een mens is een emotioneel wezen. We worden gedreven door die emoties en zij bepalen voor een groot gedeelte welke weg we uitgaan.
Deze emoties durven nog al eens veranderen en variëren in hevigheid. Ze worden getriggerd door omstandigheden, door de gedragingen of uitspraken van een persoon of meer nog door de gedachten van jou over die omstandigheden of die gedragingen/uitspraken. Het zijn telkens reacties in het hier en nu en geven je een boodschap voor de korte termijn. Waar heb je op dat moment behoefte aan ?
Meestal trachten we die emoties te vermijden of eraan te ontsnappen en we blijven liefst zoveel mogelijk in onze comfortzone. Laat je je vooral leiden door je emoties, dan kom je dus niet altijd uit waar je op de langere termijn wil staan.

Zijn het echter je waarden die je vooruit drijven, dan streef je naar het bereiken van je lange termijn doelen, naar zaken waar je later met tevredenheid op kan terugkijken en die je onderweg een tevreden en gelukkig gevoel brengen. De oefening uit deze blog helpt je om je waarden in kaart te brengen en ze een grotere plaats te laten innemen in je leven.

Lees verder “Laat je drijven door je waarden”

Eindelijk vakantie 🌞 !

Je hebt er wekenlang naar uitgekeken. Je bent overwerkt, je snakt naar rust en gerust gelaten worden of je wil meer gaan bewegen en de dingen doen die je leuk vindt…en eindelijk is het daar … die langverwachte vakantie. Hoe zorg je er nu voor dat je er ook effectief de volle deugd van hebt en maximaal recupereert.
Lees dan verder voor enkele praktische tips.

Lees verder “Eindelijk vakantie 🌞 !”

Je emoties willen je iets vertellen

Amai, jij staat zo krikkel vandaag !
Heb je ook van die momenten dat je al wat ongeduldiger bent, wat korter van stof, wat sneller met een oordeel klaar ? Wat minder empathisch ? Je loopt rond met een knagend gevoel. Of momenten waarop je wat stiller bent, meer terug getrokken ?
Soms merk je het zelf niet eens, maar krijg je rare blikken van collega’s of opmerkingen van je huisgenoten. Misschien speelt een bepaalde emotie je parten ? Eentje die je tracht te onderdrukken ? We zijn zo gewoon om tegen onze gevoelens en emoties te vechten en deze niet te laten zien. Als je klein was en je je pijn had gedaan, kreeg je dan steevast de opmerking : “Niet wenen ! Flink zijn” ? Vooral jongens krijgen die opmerkingen vaker. Of als je boos was en je uitte dat door te roepen of met iets te gooien, dan werd je toegeworpen om je te gedragen en je niet zo te laten gaan. Van kleinsaf aan is ons met de paplepel ingegeven dat emoties slecht zijn, dat ze moeten opgekropt en verdrongen worden en we zijn er echt kampioen in geworden. Weet echter dat emoties een plaats hebben. Ze leren je wat je voelt ten opzichte van een bepaalde situatie, een reactie van een bepaald persoon. Ze trachten je een boodschap te geven waar je iets mee moet. Wil je graag meer weten over hoe je emoties beter kan leren herkennen en ze de erkenning geven die ze verdienen, dan vertel ik je er graag meer over in deze blog.

Lees verder “Je emoties willen je iets vertellen”