Wie ben ik nu echt ?

Een moeilijke vraag…

We zijn zo gewoon geworden aan onze patronen, gewoontes en aannames die al vele jaren dagdagelijks ons leven en ons gedrag bepalen. Het is moeilijk om nog te weten wie je echte “ik” is. Is dat belangrijk ?, hoor ik je al denken. Ja, eigenlijk wel. Door steeds maar weer een rol aan te nemen die niet je echte “ik” is, ga je heel veel energie verliezen. Energie die je voor andere zaken kan gebruiken die veel belangrijker voor je zijn.

Hoe ga je te werk ? Als een soort van detective ga je stap voor stap jezelf doorlichten. Stilstaan bij wat je denkt en voelt. Stilstaan bij je gedrag want dat verraadt soms wat je denkt en voelt. Als je als een gek door de mallemolen van het leven gaat, dan moet je daar wel je tijd voor nemen. Stilstaan kan je niet als je aan het hollen bent van de ene meeting naar de anderen, van je werk naar de kinderopvang en de supermarkt…Plan voor jezelf een dagelijks momentje om je dag te overlopen. Koop een mooi boekje en noteer je gedachten en bevindingen.

Interpreteer je emoties.

Het gemakkelijkste is om te starten bij je emoties. Voel je je plots wat opgelaten, opgejaagd, boos, bang, enz….dan is er iets gebeurd wat je getriggerd heeft. Als je deze emotie kan linken met die trigger, dan moet je enkel nog bij jezelf uitzoeken waarom deze trigger een snaar bij je geraakt heeft. Wat maakt dat deze gebeurtenis of dat gedrag van een ander je plots triggert ? Wat druist er in tegen waar jij in gelooft ? Wat wordt er van je verwacht, wat je eigenlijk niet wil ? Mijn blog van enkele maanden geleden kan je ondersteunen in de zoektocht naar de boodschap die je emoties aan je willen geven.

Zoek je patronen.

Als je deze eerste stap een tijdje gedaan hebt, dan zal je merken dat er patronen naar boven komen. Ik moet op het werk altijd dat ene klusje doen omdat ik daar zogezegd zo goed in ben, maar eigenlijk doe ik dat liever niet. Of…als mijn schoonmoeder op bezoek komt, ben ik altijd helemaal paraat om me te verdedigen tegen “aanvallen” waarom de tuin niet helemaal tip-top is. Of…ik zeur de hele tijd op de kinderen dat ze niks doen in huis, maar als puntje bij paaltje komt, dan doe ik die taken toch zelf liefst omdat het dan beter gedaan is. Of…

Bekijk nu je opgedoken patronen alsof het een schelp is die je gevonden hebt in het zand. Om ze goed te kunnen zien, moet je er misschien nog het zand wat afvegen of afblazen, dus je patroon ga je misschien niet direct helder zien. Praat er desnoods over met iemand vanuit je omgeving die het allemaal wat meer vanop een afstand kan bekijken en zoek naar een strategie om er anders mee om te gaan. Maak kenbaar aan je baas of collega’s dat je dat klusje liever niet doet. Interpreteer die “aanvallen” van je schoonmoeder niet meer als aanvallen, maar als haar manier van in het leven staan en dat hoeft niet noodzakelijk jouw manier te zijn. Bespreek met je kinderen dat je het anders wil aanpakken en geef hen over sommige taken echt de eindverantwoordelijkheid. Dat wil zeggen dat je de boel de boel laat als zij hun taak niet goed hebben afgewerkt. enz enz…

Ga op zoek naar je waarden.

Dikwijls komen er onderliggende waarden naar boven die niet de jouwe zijn en waarbij je aanvoelt dat die jou worden opgedrongen. Inventariseer dan de waarden waardoor je wil geleid worden. Deze blog van enige tijd terug kan je op weg helpen. Zolang je leeft volgens je waarden, vermijdt je het overmatig verliezen van energie. Kies maximum 3 tot 5 waarden die altijd belangrijk zijn. Eventueel kunnen deze verschillen per omgeving, maar je allerbelangrijkste waarden zijn meestal op alle vlakken in je leven belangrijk. Neem je tijd om de goede woorden te zoeken die ook echt bij je resoneren.

Ga op zoek naar je talenten.

Welke zaken vind je leuk om te doen ? Wat geeft je energie ? Waarom geeft dat ene ding je energie ? Soms moet je ook daar wat verder zoeken ? Speel je graag voetbal of volleybal en wordt je daar helemaal blij van. Komt dat dan door het samenzijn als team, of eerder omdat je daar goed in bent en je medespelers naar je opkijken of vind je het fijn om fysiek bezig te zijn en je hoofd te kunnen afzetten. Zo krijg je meer inzicht in je talenten en waar zij verbonden zijn met je waarden.

De verandering doorvoeren.

Je hebt stillaan je schelp helemaal afgestoft en ziet ze helder. Maar dan zijn we er nog niet helemaal. Deze verandering doorvoeren in je leven gaat niet vanzelf. Je gaat nog regelmatig vervallen in oude gewoontes of de mensen rondom jou zien ineens een ander persoon en gaan hier ook op reageren. Probeer daarom niet alles tegelijk aan te pakken en doe het stap voor stap. Kies er 1 patroon uit wat voor jou makkelijker aanpasbaar is of als het een groot patroon is, probeer het dan aan te pakken in slechts 1 deel van je leven. Als je dan succesjes boekt, ga je meer geïnspireerd raken om het ook op moeilijkere plekken te gaan aanpakken.

SUCCES !

Heb je graag hulp bij het in kaart brengen van talenten, waarden of je patronen, laat dan gerust iets weten via het contactformulier.

Spread the love

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *