Laat je drijven door je waarden

Een mens is een emotioneel wezen. We worden gedreven door die emoties en zij bepalen voor een groot gedeelte welke weg we uitgaan.
Deze emoties durven nog al eens veranderen en variëren in hevigheid. Ze worden getriggerd door omstandigheden, door de gedragingen of uitspraken van een persoon of meer nog door de gedachten van jou over die omstandigheden of die gedragingen/uitspraken. Het zijn telkens reacties in het hier en nu en geven je een boodschap voor de korte termijn. Waar heb je op dat moment behoefte aan ?
Meestal trachten we die emoties te vermijden of eraan te ontsnappen en we blijven liefst zoveel mogelijk in onze comfortzone. Laat je je vooral leiden door je emoties, dan kom je dus niet altijd uit waar je op de langere termijn wil staan.

Zijn het echter je waarden die je vooruit drijven, dan streef je naar het bereiken van je lange termijn doelen, naar zaken waar je later met tevredenheid op kan terugkijken en die je onderweg een tevreden en gelukkig gevoel brengen. De oefening uit deze blog helpt je om je waarden in kaart te brengen en ze een grotere plaats te laten innemen in je leven.

Deze oefening is niet iets wat je snel op een bierviltje doet. Plan even wat tijd in je agenda zodat je hier goed kan over nadenken. Zet je op een rustig plekje en houd pen en papier bij de hand.

Stel je voor dat je 70 wordt en je viert dit op een plek in de wereld die belangrijk is voor jou.
Welke plek is dat en waarom ?
Wie viert dit samen met jou ? En waarom zijn het juist deze mensen die je hebt gekozen ?
Wat zou je graag hebben dat ze op dat moment over je zeggen ? Wat voor soort mens ben jij in hun ogen ?

Bekijk het lijstje hieronder en kruis aan wat de belangrijkste waarden zijn in je leven : niet die van je ouders, niet die van je vrienden of collega’s, maar jouw eigen persoonlijke waarden. Hoe meer je volgens die waarden leeft, hoe meer je de zaken gaat realiseren waar je achteraf met voldoening kan op terugkijken, hoe meer je een leven leidt in harmonie met jezelf. Als je in strijd leeft met je waarden, dan onstaat een innerlijke onrust.

Het kan zijn dat deze waarden licht verschillen naargelang het aspect van je leven wat je onder de loupe neemt : werk, gezinsleven, persoonlijke groei, vrienden, enz. Probeer deze nuance aan te brengen door per aspect je waarden te inventariseren.

Duidt in totaal maximaal 10 waarden aan en sorteer ze van 1 tot 10, waarbij 1 de allerbelangrijkste waarde is in dat aspect van je leven. Vul indien nodig waarden toe als je jouw unieke waarden hier niet tussen vind.

Controleer voor de top 5 van kernwaarden of je ze wel voldoende aandacht geeft in dat aspect van je leven.
1. Bepaal met een cijfer van 1 tot 10 in hoeverre ze voldoende ruimte krijgen, waarbij 10 staat voor maximale ruimte en 1 voor nagenoeg geen ruimte.
2. Bedenk welke gedrag je op dit moment vertoont om deze waarden te ondersteunen. Is een kernwaarde bv. milieubewust ? Bedenk dan wat je concreet doet om beter voor het milieu te zorgen. Kan je dit nog meer plaats geven en welke concrete acties moet je hiervoor dan ondernemen ?
3. Wat doe je nu dat niet bij je kernwaarden past ? Is jouw kernwaarde gezondheid en bemerk je dat je elke avond met een pak koeken of chips voor tv zit, bedenk dan hoe je dit wil gaan aanpakken om gezondheid meer ruimte te laten innemen.

Lijst al jouw acties vanuit stap 1 tot 3 op en bekijk welke prioriteiten je hieraan gaat geven. Je kan niet alles tegelijk aanpakken. Wat zijn de zaken die je snel winst kunnen opleveren ? Met andere woorden : welke zaken kan je redelijk makkelijk aanpakken wat op korte termijn resultaat kan opleveren. Als je hiermee begint, dan zal je gemotiveerd worden om verdere actie te ondernemen om ook je andere kernwaarden meer plaats te geven.

VEEL SUCCES !

Spread the love

4 antwoorden op “Laat je drijven door je waarden”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *