Minder stress door dankbaarheid

Dankjewel, dank je, bedankt…
Woorden die we door de dag wel 10-tallen keren gebruiken. Maar hoeveel van deze keren staan we op dat moment ook echt stil bij hun betekenis. We hollen door het leven en hebben geleerd om vriendelijk te zijn en een “dank je” – als iemand iets geeft of doet – is ons met de paplepel ingegeven. Maar als je aan iemand oprecht “dank je” zegt terwijl je die persoon aankijkt of je “dank je” wat extra benadrukt met “echt oprecht” dan voel je de echte betekenis van die 2 woordjes en komt die ook echt aan bij de persoon in kwestie. Het is wetenschappelijk bewezen dat dankbaarheid veel positieve effecten heeft : minder stress, dieper slapen en een betere gezondheid in het algemeen.

In deze blog vind je enkele tips hoe je concreet meer dankbaarheid in je leven kan brengen met alle positieve effecten die erbij horen.

Sommige mensen zijn van nature dankbaarder dan anderen. Het is wetenschappelijk aangetoond dat deze mensen over het algemeen gelukkiger zijn. Ze hebben vaker positieve emoties, zijn eerder tevreden met hun leven en hebben meer positieve verwachtingen naar de toekomst toe.
Er is een duidelijke relatie tussen dankbaarheid voelen en tonen en de mate van geluk die je ervaart. Maar als je van nature niet geneigd bent tot aandacht voor het positieve dan kan je dat aanleren. Door het meer te doen, ga je er beter in worden. De kunst is om dit in je dagelijks leven te integreren en routines op te bouwen waardoor je dankbaarheidsgevoelens gaan toenemen. Je welzijn en je geluksgevoel neemt toe.

Zet in op ervaringen in plaats van op dingen.

Soms denk je dat die nieuwe iphone of dat nieuw paar schoenen jou een gelukkig en dankbaar gevoel gaat geven en dat is meestal ook heel even zo. Probleem is dat dit na een tijdje, als het nieuwe eraf is, terug als gewoon wordt ervaren. Materialisme maakt niet gelukkig.
Investeer je echter in ervaringen, dan blijft dit veel langer hangen. Je kijkt op voorhand al uit naar dat weekendje of dat concert. Je geniet ervan op het moment zelf en je kan achteraf nog nagenieten telkens je de foto’s ziet of je herinneringen oproept met mensen die die ervaring samen met jou hebben gedeeld. Het geluk of de dankbaarheid rond ervaringen is veel duurzamer en blijft veel langer hangen, zeker als je ze samen met anderen hebt kunnen beleven.
Door tijdens je ervaring je dankbaarheid te uiten naar de anderen wordt die meer verankerd in jullie beider brein. Er nadien samen over nagenieten laat dit nog verder doorwerken. Dus als je samen met vrienden fijn kan tennissen in het zonnetje, deel dit fijne gevoel en je dankbaarheid ervoor. Als je met je kinderen een mooie zonsondergang ervaart, deel je bewondering dan en bewonder en verwonder samen.

Uit je dankbaarheid naar je medemens

Op de werkvloer, in je thuiscontext, in je vriendengroep… Een welgemeend “dank je” heeft een positief effect. Je wordt ervaren als een vriendelijker en hulpvaardiger persoon, het stimuleert je vergevingsgezindheid en je respect voor anderen.

De persoon die het “dank je” ontvangt, voelt zich meer gewaardeerd. Onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat de andere zich daardoor meer gemotiveerd voelt om nog beter zijn/haar best te doen. Geef je kinderen dus eens een welgemeende “dank je” als ze de keuken hebben opgeruimd na het eten in plaats van te zeuren over wat ze allemaal niet gedaan hebben.

Je dankbaarheid uiten is met andere woorden goed voor je relaties. Je voelt jezelf goed en je doet de ander zich beter voelen waardoor je een sneeuwbaleffect creƫert van goedheid rondom jou.
Je wordt je ook meer bewust van de waarde en het belang van die relaties : hoe belangrijk die mensen voor je zijn…

Zet je dankbaarheid ook eens op papier. Schrijf een bedankingskaartje naar een collega die je uit de brand heeft geholpen. Kleef een bedankingspost-it op je zoon zijn boekentas als die je heeft geholpen met iets. Stuur een berichtje naar een vriend/vriendin nadat jullie een fijn gesprek of avond hebben gehad.

Last but not least
Sta bewust stil bij je dankbaarheid

Reserveer elke avond voor het slapengaan een momentje waar je bewust nadenkt over de zaken waardoor jij die dag een tikkeltje gelukkiger bent geworden, waar je dankbaar voor bent. Zoek het niet te groots…het kan gaan over een mooie zonsopgang, een vogel die heel dicht bij je kwam zitten, een gestolen momentje met een naaste, een succes(je) op het werk. Besteed er bewust aandacht aan en tracht terug naar boven te halen hoe je je op dat moment voelde. Noteer het in een boekje. Door het op te schrijven wordt het nog meer in je geheugen verankerd en als plus kan je het later terug nalezen op dagen waarop de dankbaarheidsmomentjes wat schaarser zijn.
En als extra bonus zorgt het ervoor dat je voor het slapengaan je brein in een positieve “pre-slaap cognitie” brengt. Hierdoor zal je beter slapen en je slaapkwaliteit gaat erdoor omhoog. Je fysieke en mentale herstel tijdens de nacht krijgen dus alle kansen waardoor je de volgende ochtend uitgerust bent en weer klaar bent voor een nieuwe dag.

Door dagelijks voor het slapengaan te oefenen in het bewust worden van dankbaarheid, ga je je aandacht ook overdag meer openstellen voor het bewust ervaren van een dankbaar gevoel. Daardoor ga je de dankbaarheid nog meer ervaren op het moment dat het zich voordoet. Wat je aandacht geeft, groeit !

En hierbij wil ik jullie oprecht bedanken om deze blog helemaal tot het einde uit te lezen. Ik steek maandelijks veel tijd hierin en vind het fijn om op die manier mensen te bereiken en hopelijk een klein beetje meer te bewegen richting een stress-arm en deugddoend leven.

DANK JE !

Spread the love

2 antwoorden op “Minder stress door dankbaarheid”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *