Me-time : een hype ?

Me-time. Iedereen weet dat het super belangrijk is voor ons mentaal en fysiek herstel. Waarom voelen we ons dan zo schuldig als we wat Me-time nemen of inplannen ? En wat is Me-time in feite en waarom is het zo goed voor ons ? En waarom vinden vooral vrouwen het zo lastig om tijd voor zichzelf nemen ?

Het is letterlijk tijd besteden aan jezelf, dus niet aan anderen, niet buiten jezelf. Echte kwalitatieve Me-time laadt je batterijen op, fysiek en/of mentaal. Aangezien we allemaal erg van elkaar verschillen is de invulling van Me-time ook erg individueel.
Voor sommige mensen is dit niets doen en met een tasje thee naar buiten staren of mediteren, yoga, tekenen,….
Andere mensen hebben eerder iets actievers nodig zoals werken in de tuin, wandelen, rustig sporten, een hobby zoals keramiek of koken,….
Me-time hoeft niet altijd iets te zijn wat je alleen doet. Het kan ook samen met anderen, op voorwaarde dat die anderen je niet verhinderen om vol op te laden. Onder deze noemer denk ik aan een lunch met vriendinnen waarbij je jezelf kan zijn, gaan fietsen met de maten, een wandeling met een vriend in de natuur,…
De Me-time die je oplaadt, bevindt zich meestal in een andere categorie dan wat je in het dagelijks leven vooral doet. Zit je de hele dag achter je computer, dan heb je meestal baat bij rustig bewegen. Heb je een heel fysieke job, dan zoek je het eerder in niets doen, lezen van een boek, enz… Maar ook daar is er geen handboek voor de beste Me-time. Test wat dingen uit en leer terug luisteren naar je lichaam. Zoek uit waar jij baat bij hebt, waar jouw batterijen van opgeladen worden. Breng je energiegevers in kaart.

Me-time hoeft niet altijd iets groots te zijn. Enkele momenten je ogen sluiten en een paar keer rustig ademen kan al genoeg zijn om even kort bij te tanken. Voor sommige mensen is naar het toilet gaan zonder jengelende kinderen aan de toiletdeur al Me-time. Maak het dus niet te groot, maar organiseer je wel zo dat je af en toe een momentje voor jezelf hebt.

Het is niet … in de zetel ploffen en scrollen op je telefoon. De zo waardevolle tijd gaat dan volledig op aan allerhande externe prikkels. Zeg eens eerlijk : hoe voel je je na een half uurtje (of langer) scrollen op je telefoon ? Voel je je dan opgeladen en vol energie ? De kans is klein. Scrollen op je telefoon valt eerder onder de categorie vluchten : je bouwt spanning op in je lijf.

Het is niet … je afbeulen door te sporten. Dat kan natuurlijk af en toe goed doen, zeker als je een kantoorjob hebt waarbij je dagenlang zittend doorbrengt. Maar zorg ervoor dat je ook tijd maakt voor fysieke en mentale rust en ontspanning. Je rempedaalzenuwstelstel heeft hier nood aan.

Me-time zorgt voor herstel van je energiebalans. Door regelmatig wat kwalitatieve tijd voor jezelf in te lassen, kan je compenseren voor de momenten waarop je energie verliest. Je lichaam kan gerust wat stress aan, zelfs al houdt dit iets langer aan, maar het blijft belangrijk om je energievoorraad regelmatig aan te vullen. Zolang de pieken en de dalen elkaar afwisselen, kan je energiek verder.

We nemen tijd voor onszelf en hebben het idee dat we tijd afnemen van iemand anders : je kinderen, je partner, je familie, je vrienden. We zijn er altijd voor anderen en voelen ons schuldig of soms zelfs beschaamd als we iets voor onszelf doen. “Ik voel me dan zo egoïstisch” hoor ik vaak. “Er is nog zoveel te doen”. “Ik heb geen tijd om me te ontspannen”. “Ik werk liever door tussen de middag dan dat ik even rust neem”.
Mensen en vooral vrouwen hebben het er moeilijk mee. Maar in feite is dit een investering in ons eigen welzijn. Hierdoor ga je je beter en sterker voelen waardoor je er ook meer kan zijn voor je naasten. Het wordt makkelijk afgedaan als een cliché, maar in een vliegtuig krijg je toch ook altijd de tip mee om eerst je eigen zuurstofmasker op te zetten en dan pas dat van je kind. Wel, buiten het vliegtuig werkt dit ook zo. Zorg eerst dat je zelf “zuurstof” bijtankt, zodat je beter voor anderen kan zorgen.

Als je je Me-time niet inplant, dan komt het er meestal niet van. Je bent dan snel opgeslorpt door alle moetjes, dagdagelijkse beslommeringen of vlucht in scrollen op je telefoon en de tijd gaat voorbij zonder dat je er erg in hebt.
Enkele praktische tips :
Plan dagelijkse of wekelijkse me-time momentjes in en maak afspraken met je partner of je kinderen dat ze je even gerust laten. Zet ze effectief in je agenda. Zo zal je je minder laten afleiden van je voornemens.
Vind je geen tijd om Me-time in te plannen in je drukke agenda ? Bedenk dan even of alle activiteiten waar je wel tijd insteekt even waardevol zijn. Zet ze desnoods eens op een lijstje en schrap wat niet echt nodig is of wanneer het even wat minder kan.
Vraagt iemand je hulp of krijg je een uitnodiging en heb je last van FOMO ? Zeg niet automatisch ja op alles en denk even na wat je nu eigenlijk zelf echt wil.
Plak Me-time momentjes aan je dagelijkse routines. Start de ochtend met een meditatie- of yoga-sessie. De Makka Ho stretching is een aanrader (5 min). Doe hartcoherentie-oefeningen voor het slapengaan (6 min). Doe een blokje rond tijdens je middagpauze. Maak een wandelingetje na een dagje thuiswerken.

Leg je lat niet meteen te hoog. Start stap voor stap met kleine momentjes en bouw dan verder aan je weg. Die kleine veranderingen gaan je energie geven om verder te gaan en te bouwen aan je weg naar een leven in balans.

Spread the love

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *