Help, ik heb het druk !

Foto door Sam Lion via Pexels

Uit onderzoek blijkt dat we het over het algemeen niet drukker hebben dan pakweg 10 jaar geleden. We werken niet meer, en we hebben ook niet minder vrije tijd. We zitten in de middenmoot van het europees gemiddeld wanneer we kijken naar het aantal uren werken per week. Waarom hebben we dan toch het gevoel dat we het steeds drukker hebben en dat we steeds minder tijd hebben ? Als iemand vraagt hoe het met je gaat, dan antwoord je steevast : druk, druk, druk ! Heb je het echt zo druk, of is dat vooral een perceptie ? Of is dat iets wat je denkt te moeten zeggen omdat je anders het gevoel hebt dat je voor een luiaard wordt versleten of dat je als niet-succesvol ervaren wordt. Erkenning is voor ons dikwijls oh zo belangrijk.
Lees meer in deze blog en neem gelijk enkele tips en tricks mee om de druk wat te verlichten of om er beter mee om te leren gaan.

Waarom ervaren we zo’n grote druk ?

Er zijn meer gebieden die onze aandacht vragen en waar we alles uit de kan willen halen dan vroeger. We willen een goeie mama of papa zijn voor onze kinderen, we willen een liefhebbende partner zijn, een perfecte vriend of vriendin… Ons huis en tuin moet er altijd spic en span uitzien. Op het werk willen we perfect werk afleveren en daarenboven willen we er nog eens goed uitzien, voldoende sporten, het laatste optreden van onze favoriete band meepikken, die nieuwe expositie bezoeken, mee zijn met de laatste nieuwe boeken, enz… We moeten zoveel van onszelf !

Het gaat dus niet alleen over de reƫle tijdsdruk, maar ook om de sociale druk die we ervaren. Sociale media speelt hier een grote rol in.

Vroeger zagen we enkel hoe onze buren, nabije vrienden en familieleden hun leven eruit zag. We ervoeren de positieve, maar zagen ook de minder positieve kanten. Ja, je buurvrouw gaat soms om 10u de post uit de postbus halen, in haar kamerjas. En ook bij de buren komt de pizzakoerier regelmatig het avondmaal brengen. Als jij dan eens niet perfect voor de dag komt als je snel om brood gaat of je een keertje frietjes gaat halen omdat je op vrijdag geen zin hebt om te koken, dan kan je dat plaatsen.
Door minder echte contacten te hebben en meer tijd door te brengen op sociale media, zien we enkel de positieve kanten van andermans leven.
Je leest op facebook dat een vriendin na een zware werkdag nog een verse gezonde maaltijd op tafel tovert. Je ziet op strava dat een collega 10 km heeft gelopen die ochtend voor het werk. Je ziet een kennis die zijn tuin netjes aan de kant heeft en hiermee pronkt op instagram. Een vriend post een filmpje van zijn kindjes die schattig samen aan het spelen zijn.
Jij ziet niet dat je vriendin de andere dagen van de week een snelle magnetronhap voorschotelt. Jij ziet niet dat het merendeel van je collega’s niet elke ochtend gaan lopen. Jij ziet enkel jouw tuin waar het gras te lang is en de hagen dringend moeten gesnoeid worden. Jij ziet enkel jouw kinderen die weeral voor de zoveelste keer ruzie aan het maken zijn. Jij ziet enkel je zoontje of dochter die je voor dag en dauw aan de opvang gaat afzetten zodat je op tijd op het werk kan zijn. Je ervaart dat je de enige bent die het niet goed of niet goed genoeg doet.

We leggen ook elkaar veel druk op. Als jij op de volgende familiebijeenkomst rondom jou enkel mensen hoort zeggen dat ze het razend druk hebben, dan wordt het extra moeilijk om achter te blijven en aan te geven dat je keuzes maakt en niet alle balletjes tegelijk in de lucht tracht te houden. Het maakt het moeilijk om naar buiten te komen met je eigen identiteit en je eigen keuzes te openbaren als “druk zijn” zo hoog in het vaandel wordt gedragen. Je ervaart een angst om afgewezen te worden.

Hoe kan je beter met deze zelf opgelegde druk omgaan ?

  1. Maak een lijstje aan met wat voor jou belangrijk is. Hier ga je de meeste tijd aan besteden. Bepaal dan aan welke andere onderdelen van je leven je minder tijd gaat besteden. Door hiervoor bewust te kiezen, ga je dit makkelijker kunnen aanvaarden als je merkt dat dat gebied wat verwatert.
  2. Maak een planning zodat je overzicht krijgt over de taken in jouw lijstje van belangrijke zaken. Maak een onderscheid tussen taken die jezelf wil doen, taken die je kan delegeren of waar je hulp bij kan vragen. Bekijk ook welke taken ook gewoon niet kunnen gedaan worden volgens jouw graadmeter van belangrijkheid.
  3. Focus je op de taak die voor je ligt en begin pas aan een volgende taak als deze is afgewerkt. Multi-tasking is een mythe. Het continue switchen tussen taken doet je veel energie verliezen en je taken geraken minder snel en kwalitatief afgewerkt.
  4. Plan tijd in voor ontspanning. De boog kan niet altijd gespannen zijn. Laat die vrije tijd ook echt “vrij” zijn. Bepaal op voorhand niet wat je gaat doen. Laat het afhangen van de zin en de energie van het moment. Leg een lijstje aan van activiteiten die je ontspannen zodat je op dat moment niet op zoek moet naar inspiratie.
  5. Als je een zin voelt opkomen met het woordje “moeten”, vertaal dit dan eens met een ander woord…Tracht “ik moet” te vervangen door “ik wil”, “ik mag” of “ik vind het belangrijk om”.
  6. Als dit moeilijk voor je is, stel jezelf dan eens de volgende vraag : van wie moet ik dit ? Wie legt mij deze druk op ? En past deze activiteit in de onderdelen die je onder puntje 1 als belangrijk hebt aangegeven.
  7. Probeer niet je hele leven radicaal om te gooien en alles tegelijk toe te passen. Kies een concreet eerste klein stapje uit en begin daarmee. Maak het zo eenvoudig dat de kans op slagen groot is. Succes geeft je de energie om een volgend klein stapje te zetten. Voor je het weet, ben je vele kleine stapjes verder !
  8. En als de volgende keer iemand aan je vraagt hoe het met je gaat : antwoord dan niet met “druk, druk, druk”, maar verzin iets creatiever en positiever zoals “lekker druk”, “precies goed” !

SUCCES !

Spread the love

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *