De kracht van positieve gedachten

Je hebt negatieve gedachten over iets of iemand en je merkt dat deze steeds weer bekrachtigd worden. Zie je wel dat die zo is ? Zei ik het niet dat hij of zij moeilijk zou doen ? Als het wel goed gaat, dan vergeet je je sombere gedachten die je van tevoren had.
Of je bedenkt continu wat er allemaal kan misgaan en tracht al deze zaken op voorhand al op te lossen. Soms kan het nuttig zijn, maar als alles goed loopt, wat heb je dan een hoop energie verspild ! Verder heb je je met nodeloos veel stress opgezadeld.
In deze blog leg ik uit waarom die negatieve gedachten zo makkelijk boven water komen en waarom het zo moeilijk is om positief te blijven. Verder geef ik je enkele tips & tricks hoe je meer positiviteit in je leven kan brengen.

Waarom besteden we zoveel aandacht aan het negatieve ?

Vanuit de evolutie is de eigenschap om negatiever ingesteld te zijn bevoordeeld. Onze verre voorouders hadden namelijk meer kans om te overleven als ze meer aandacht hadden voor de risico’s en voorzichtiger door het leven gingen. In onze huidige leefwereld schuilt er echter geen sabeltandtijger achter elk hoekje. Die negatieve gedachten gaan nu eerder over deadlines, presentaties geven, de houding van je baas, je collega’s, familieleden ed…

Heb je een minder goede ervaring en sla je vooral die negatieve gedachten op in je brein, dan zal je je ook sneller gaan zorgen maken bij soortgelijke toekomstige situaties. Je hebt bijvoorbeeld een presentatie gegeven waarbij vervelende vragen werden gesteld, waar je niet kon op antwoorden. Je geeft enkel aandacht aan deze negatieve ervaring, maar vergeet stil te staan bij de vele positieve reacties van andere deelnemers. Als je dan een volgende keer een presentatie moet geven, dan gaan je gedachten steevast de verkeerde richting uit. Stel dat het weer gaat gebeuren ? Hoe moeilijker je denkt, hoe moeilijker je leven wordt…
Pessimisten zijn ook eerder geneigd om anderen de schuld te geven van alles wat niet goed ging. Zij zien zichzelf hierdoor als slachtoffer en denken geen macht te hebben om dingen voortaan wel goed aan te pakken. Zelfs een meevaller is voor hen puur geluk en wordt niet naar waarde geschat.
Negatieve gedachten hebben daarenboven ook een beperkend effect op je denken. Door negatief te denken, laat je emoties toe zoals angst, stress en woede. Hierdoor gaat je brein vastzitten in deze emoties en wordt het oplossingsgerichte denkvermogen van je hersenen maar zeer beperkt bereikt. De stress zorgt ervoor dat je zoogdierenbrein (emotie-brein) het vaandel draagt en dat je denkend moderne mensen brein overprikkeld de duimen moet leggen.

Wil je meer lezen over de werking van onze hersenen en de impact van stress op de 3 hersenonderdelen : reptielenbrein, zoogdierenbrein, moderne mensenbrein brein kijk dan op https://www.stressacademy.be/wat-is-stress/

Maar wat als je je zou focussen op het positieve ?

Door te kijken naar de mogelijkheden, ga je veel breder denken en creëer je kansen die je anders van tevoren al zou afgeblokt hebben.
-Je denkt bv na die presentatie : ok, die persoon stelde lastige vragen, maar alle andere mensen waren super enthousiast. Het ging dus echt wel goed. De volgende keer dat je een presentatie moet geven, ga je met meer vertrouwen deze opdracht aanpakken en ga je meer ontspannen die presentatie geven. Wedden dat de toehoorders je nog beter vonden ?
-Je wil een vraag stellen aan je baas en je gaat uit van het principe : wie niet waagt, niet wint…

Een positieve mindset geeft je meer vrolijkheid en energie.
Laat je je meevoeren door de media met alle negatieve berichten die ze brengen ? Besef dat de media verslag doet over uitzonderlijke dingen, zaken die opvallen, die aandacht vragen. Dit zijn zelden positieve gebeurtenissen. Laat je je realiteit bepalen door de media, dan zie je (of zoek je) rondom je continu bevestiging hiervan. Jouw conclusie is dan duidelijk : “De wereld is om zeep!”
Laat je je meevoeren door mensen die klagen over het weer : te koud, te warm, te droog, te nat…, over de ander mensen die niet vriendelijk zijn, over de politiekers, de bazen, enz…
Negativiteit is sociaal aanvaard en we laten ons daar zo graag door meesleuren.
Doorbreek deze keten en sta stil bij het positieve wat je omringt. Wij leven in een veilige, beschermde omgeving. Gemiddeld gezien hebben we het een heel pak beter dan 100 jaar geleden. We leven langer, zijn gezonder, hebben tal van kansen en mogelijkheden…. Kijk naar de golf van solidariteit met de coronacrisis, na de overstromingen, enz… Kijk naar die man of vrouw die je vriendelijk dag zegt met een stralende glimlach. Kijk naar het zonnetje wat door de wolken priemt na een fikse regenbui. Als je hier aandacht aan geeft, dan ga je ook meer en meer de bewijzen hiervan zien rondom je. Je vertrouwen in de mensheid gaat een boost krijgen. Wat je aandacht geeft, groeit !

Door meer positief te denken, ga je je beter in je vel voelen. Je voelt je gelukkiger, niet omdat er dan nog alleen maar positieve dingen met je gaan gebeuren, maar omdat je alles in een positiever daglicht plaatst. Besef dat je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen gemoedstoestand. Jij maakt de keuze hoe je met een bepaalde gebeurtenis omgaat. Positief denken betekent niet dat je je vervelende ervaringen of emoties moet wegstoppen. Het is belangrijk dat je deze emoties aandacht geeft. Zij leren je wat iets met je doet. Maakt het je bang of verdrietig, of eerder boos. Analyseer wat je voelt en wat de reden daarvoor is. Benoem heel concreet wat je voelt en bedenk dan wat je kan doen om dit je leven niet te laten beheersen. Welke actie kan je uitzetten ? Welke gedachten kan je in de plaats zetten ?

Lees je graag nog wat meer tips rond glimlach en positiviteit, https://www.stressacademy.be/de-kracht-van-glimlachen/

Hoe doe je dat praktisch ?

Dit klinkt allemaal logisch, maar in de praktijk is dit toch niet zo evident. Verlaat het vastgeroeste pad en test eens of onderstaande tips een verschil voor je maken.

 1. Spreek af met je partner, collega, vriend/vriendin dat je elkaar erop zal aanspreken als je te negatief bent. Negatief zijn is een gewoonte. Het is als het ware een ingesleten gedachtenpatroon in je hersenen en het kost moeite om uit deze groef te geraken. Het gaat makkelijker om dit bij een ander te herkennen, dan dat je jezelf uit je negatieve spiraal moet trekken. Samen kom je verder !
 2. Omring je met positief ingestelde mensen. Hun optimisme werkt aanstekelijk en geeft je het goede voorbeeld.
 3. Maak komaf met het woordje “moeten”. Dit woord weerspiegelt een soort van dwang, iets van buitenaf, iets waar je zelf geen zeggenschap over hebt. Gebruik liever de alternatieven zoals : ik wil, ik kan, ik mag…
 4. Hou een positiviteitsdagboek bij. Noteer elke avond voor het slapengaan 3 tot 5 positieve zaken van die dag. Dit hoeven geen grootse dingen te zijn : een mooie zonsondergang, ochtenddauw boven de wei, een lief woordje van je collega, een taak die je telkens uitstelde en die je nu hebt afgewerkt, een glimlach van een winkelbediende, enz… Hoe meer je je hierin oefent, hoe beter je erin wordt. Wie weet, ga je binnenkort de positieve dingen bemerken op het moment dat ze zich voordoen…dat geeft pas energie !
 5. Gebeurt er iets negatief ? Zoek de andere kanten van de medaille.
  -Je auto was in panne deze ochtend, dus je hebt dan de fiets genomen naar het werk. Hierdoor ben je tot het besef gekomen dat je dit veel meer energie geeft en je overweegt om dit meer te doen.
  -Je beseft dat je afspraak niet doorgaat op het moment dat je al ter plaatse bent. Je profiteer van dit vrijgekomen moment om een andere taak af te werken of liever nog…je maakt een wandelingetje in een park vlakbij. Hierdoor ben je meer opgeladen voor de rest van de dag.
  -Je hebt een opdracht niet goed afgerond en hebt negatieve commentaar gekregen van je baas. Erken dit als een leermoment. Wat kan je doen om het een volgende keer beter te doen…
 6. Evalueer je een situatie, bekijk dan altijd de 2 kanten : wat ging er goed, wat ging er minder goed en willen we volgende keer beter doen. Neem tijd om te vieren wat goed ging.
 7. Heb je toch enkele zaken waardoor je aan het piekeren slaagt, reserveer dan 1 of max 2 piekermomenten per dag om naar hartelust te piekeren. Zet je timer op 20 minuten en schrijf al je piekergedachten op in een boekje. Als je start met piekeren op een andere moment van de dag, merk dit dan op en zeg “Stop” tegen jezelf. “Piekeren is voor mijn piekermomentje.” Door het neerschrijven van de gedachten, breng je een ander gedeelte van je hersenen in werking waardoor je je piekergedachten rationeler gaat kunnen bekijken.
 8. Neem jezelf en je leven minder serieus. Lach wat meer met de dingen die mislopen. Doe dingen omdat je ze leuk vind. Geniet ervan. Lach naar de mensen op je pad en start een keten van positiviteit om je heen. Positiviteit inspireert anderen. Lachen is gezond en boost je immuunsysteem door het vrijgeven van positieve hormonen.
 9. En last, but not least. Neem regelmatig tijd om te ontspannen : een wandelingetje, enkele minuutjes adempauze, lunchen zonder je smartphone, een korte meditatie enz…Een stressbrein denkt negatief. Geef je brein zuurstof om topfit te functioneren. Je gaat de wereld door een veel positievere bril zien.

SUCCES !

Spread the love

2 antwoorden op “De kracht van positieve gedachten”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *