De kracht van glimlachen

Tover een glimlach op je gezicht voor 20 seconden en je voelt je instant beter. Als je glimlacht, voel je je minder gespannen en kom je moeilijke situaties makkelijker door.
Als er iemand naar je glimlacht, heb je automatisch de neiging om terug te glimlachen. Word je bediend door een glimlachende winkelbediende, dan heb je een veel positiever koopervaring.
En toch glimlachen we veel minder als volwassene dan als kind. Zijn we het lachen verleerd ? Hebben we nog iets om mee te lachen of nemen we het leven oh zo serieus ?
Herkenbaar ? Ik neem je mee in de kracht van de glimlach en licht toe wat dit doet met je brein en je lichaam. De glimlach is een kadootje die je jezelf en de mensen in je omgeving elke dag kan geven. Gratis en voor niks !

Glimlachen ontspant en leidt je af.

Als je je gezichtsspieren activeert in de vorm van een glimlach, dan wordt dit door je brein herkent en geven ze onmiddellijk dopamine en endorfines vrij. Deze hormonen spelen een rol in alle positieve stemmingen rond het voelen van plezier en helpt de pijn in onze hersenen verdoven. Als je lacht, wordt er ook minder cortisol afgescheiden, d.i. het stresshormoon bij uitstek. Je voelt je dus meer ontspannen, je bloeddruk daalt en ook je immuniteitssysteem is hierbij gebaat. Door te lachen wordt de productie en activiteit van NK-cellen (Naturalkillercellen) verhoogt. 5 minuten van intens lachen verhoogt deze stofjes met maar liefst 53%. De NK-cellen zijn verantwoordelijk voor het vernietigen van virussen en zelfs tumoren, aanwezig in het lichaam.

Tijdens een wetenschappelijke studie werden deelnemers onderverdeeld in 2 groepen. Beide groepen kregen een vragenlijst voorgeschoteld. Aan de eerste groep werd gevraagd om een potlood horizontaal in de breedte tussen hun tanden te houden. De tweede groep verwerkte de vragenlijst zonder potlood in de mond. De resultaten waren verbazingwekkend. De groep die hun mond in een glimlach vormde door het potlood gaf veel positievere antwoorden op de vragenlijst dan de andere groep. Hun brein herkende de gevormde gelaatsuitdrukking als een glimlach en de hormonen die dan gevormd werden leverden hun positieve werk af.

Dus ook al voel je je niet in de stemming om te lachen en is het lachen dus niet spontaan, je brein herkent dit wel en reageert alsof je echt lacht. Door bewust je gezichtsuitdrukking te veranderen, kan je dus ook impact uitoefenen op je gemoedstoestand. Fantastisch toch !

Glimlachen maakt je aantrekkelijk en sociaal toegankelijk

Tijdens een onderzoek werden 2 mensen voor een aap geplaatst : de ene persoon glimlachte, de andere niet. Dit onderzoek werd herhaalt met andere apen en andere mensen en steeds benaderde de aap eerst de persoon die glimlachte. Dezelfde effecten worden waargenomen bij studies met mensen. Door te glimlachen ben je benaderbaarder en aantrekkelijker. Het projecteert een beeld van veiligheid, eigenwaarde en betrouwbaarheid. Door te glimlachen voelen we onszelf optimistischer en beter over onszelf en dat verbeterde zelfbeeld is merkbaar voor de anderen.

Ben je in de buurt van een persoon die glimlacht dan wordt de orbifrontale cortex geactiveerd. Deze zone in de hersenen houdt verband met het voelen van voldoening. We staan ook meer open voor een vraag die gesteld wordt door een persoon die lacht.

Glimlachen is besmettelijk

Een andere studie vergeleek de impact van verschillende gezichtsuitdrukkingen op andere mensen. Het besluit was duidelijk dat mensen die glimlachen, vaak hun goed humeur overdragen op anderen. Dit proces wordt getriggerd door onze spiegelneuronen. Zij zorgen ervoor dat we imiteren wat we rondom ons waarnemen. Je wordt als het ware besmet door de positiviteit van de ander. Daarom gaan we zelf lachen als we anderen hard horen of zien lachen, zonder zelfs te weten waarom. Misschien kennen jullie dit filmpje wel van tram 15 van Boechout naar Antwerpen. 1 lachende man infecteert een hele tram en na 2 minuten is de hele tram aan het lachen.

Als iemand je aan het lachen maakt, dan krijgen je hersenen meer zuurstof en wordt het limbisch systeem geactiveerd. Je hersenen hebben meer focus en zijn alerter waardoor verkregen informatie beter wordt opgeslagen. Wil je dus graag dat mensen onthouden wat je ze te zeggen hebt, maak ze dan eerst aan het lachen.

Enkele praktische tips voor elke dag

  1. Tover een glimlach op je gezicht tijdens de volledige duur van je dagelijkse douche. Wedden dat je met meer energie aan je dag start ! En voor de durvers : lach tegen jezelf in de spiegel. In het begin voelt dat wat ongemakkelijk, maar je went er snel aan. Je slaat 2 vliegen in 1 klap. Door zelf te lachen maak je endorfines aan en je kijkt naar je lachend spiegelbeeld wat aanstekelijk werkt. Ja, ook hier doen die spiegelneuronen hun werk.
  2. Glimlach naar alle mensen die je tegenkomt. Meestal krijg je een mooie glimlach terug ! Begeleid je dit nog met een vriendelijke goeie morgen, goeie dag of goeie avond en je bent helemaal gelanceerd om je vrolijkheid besmettelijk te maken.
  3. Schrijf je eens in voor een sessie lachyoga, dat kan tegenwoordig ook on-line (inpare.be) en als je dit ’s morgens doet, dan heb je er de hele dag geniet van !
  4. Neem je je voor om elke dag te starten met een lach en heb je het moeilijk om dit vol te houden of vergeet je het gemakkelijk ? Maak een post-it met een smiley en kleef deze op de spiegel in de badkamer.
  5. Kijk of lees voor het slapengaan iets waar je blij van wordt, dan neem je deze positieve gemoedstoestand mee de nacht in en slaap je beter en is de kans groter dat je blij wakker wordt.

“Begin de dag met een dansje
Begin de dag met een lach
Wie vrolijk kijkt in de morgen
Lacht vaak de hele dag”

V E E L L A C H P L E Z I E R !

Spread the love

Eén antwoord op “De kracht van glimlachen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *