Leven van weekend tot weekend

Je bent moe. Je slaapt slecht en je nachten zijn onvoldoende om uit te rusten en klaar te zijn voor een nieuwe dag. Halverwege de week ben je al aan het uitkijken naar het weekend want dan ga je eindelijk tijd hebben om wat te rusten en energie te tanken. In een normaal en gebalanceerd leef-werk patroon heb je de meeste ochtenden energie en zin om je dag te starten. Natuurlijk kunnen er periodes zijn waar extra druk door het werk of privé-zaken je wat uit je normale balans halen, maar dit mag niet te lang duren. In deze blog wil ik je wat herkenningspunten aanreiken zodat je weet dat het tijd wordt om actie te nemen.

Na een tijdje ga je merken dat zo’n weekend niet meer voldoende is en zie je uit naar een volgende deugddoende vakantie. Als blijkt dat zelfs die vakantie niet meer genoeg energie levert, dan ben je al veel te ver gegaan. Het wordt hoog tijd dat je op de rem gaat staan. Door bewust te worden van je verlaagde energiepeil, heb je eigenlijk al de eerste stap gezet. De concrete acties uitzetten die jouw energielevel weer gaan opkrikken is dan stap 2.

Wacht niet op het weekend, maar probeer in de loop van de week al herstelmomenten in te lassen. Vertraag bijvoorbeeld bewust als je naar de supermarkt gaat, eet je maaltijd eens zonder je smartphone bij de hand of voel het stromende water over je lichaam als je in de douche gaat. Doe deze activiteiten met volle aandacht en zet je piekerknop even af.
Structureel kan je je energiegevers en -vreters in kaart brengen. Doel is om het merendeel van de dagen de energiegevers te laten doorwegen. Het is echter een utopie om te denken dat elke dag zo kan zijn. Off-days maken deel uit van een normaal leefpatroon.

Las meerdere malen per dag een check-in in. Wordt je bewust van hoe je je voelt en wat je fysiek en mentaal nodig hebt. Let daarna even op je ademhaling. Adem ritmisch waarbij je uit-ademhaling langer is dan je in-ademhaling of pas hartcoherentie ademhaling toe.

Maak komaf met lege calorieën en voed je lichaam met gezonde etenswaren. Moet je altijd 100% gezond eten ? Nee natuurlijk niet, maar 80/20 is zeker een goeie vuistregel. Een gezonde eetgewoonte bestaat uit veel groenten en fruit, een voldoende portie eiwitten, gezonde vetten en veel water drinken. Beperk cafeïne, alcohol en suiker. Er bestaan gigantisch veel gezonde diëten. Laat je inspireren maar overdrijf niet : voldoende afwisseling, verse (bio)maaltijden, voedingssupplementen indien nodig, extra vitamine D in de winter, enz…

De wereldgezondheidsorganisatie raadt aan om wekelijks 150 min matig tot intensief te bewegen. Het is beter om meer frequent te bewegen. Meer en meer mensen hebben een zittend beroep. Strek tijdens een werkdag regelmatig de benen (elk uur) en spendeer je middagpauze door een blokje om te lopen. Rek je regelmatig uit en doe stretchoefeningen voor armen en benen.

Tijdens je slaap werk je aan je fysieke en mentale herstel. Je hebt slecht geslapen als je ’s ochtends niet verkwikkend wakker wordt. Het aantal uren benodigde slaap is heel afhankelijk van persoon tot persoon. Als je een langere periode slechter slaapt, dan kan dat al een gigantische impact hebben op je gezondheid. Zowiezo is dat een teken aan de wand dat je actie moet nemen. Enkele tips als je een periode minder goed slaapt :
– zorg voor een avondritueel en vertraag een uur voor je slapenstijd : vermijdt blauw licht van gsm en tablets.
– vermijd zwaar tafelen ’s avonds, drink geen alcohol of cafeïne. Je lichaam is dan tijdens de nacht te veel bezig met het verwerken hiervan en hierdoor is er minder plaats voor je normale herstelprocessen
– sta elke ochtend op +/- hetzelfde uur op : start de dag met bewegen en stel je min. een half uur per dag bloot aan daglicht. Hierdoor ga je ’s avonds meer slaaphormoon aanmaken

Heb je regelmatig last van piekergedachten ? Bekijk dan bewust wat je kan veranderen en aanvaard wat je niet kan veranderen. Kies met andere woorden bewust voor helpende gedachten. Wat je aandacht geeft, wordt groter. Ben je omringd door mensen met een negatieve kijk, neem daar dan (al dan niet tijdelijk) afstand van en laat je niet meesleuren.
Koop een mooi schriftje en schrijf dagelijks voor het slapengaan op wat jouw happy moments waren die dag. Maak het niet te groot. Een mooie zonsopgang, een vriendelijk woord van iemand op straat,…dat zijn allemaal dingen die je mindset kunnen beïnvloeden.
Geef jezelf en andere af en toe een complimentje. Ze werken opbouwend en geven zelfvertrouwen een boost. Je kan ze ook noteren in je schriftje.

Welke van bovenstaande tips ga jij vanaf nu waar maken ? Beeld je in hoe ze je leven gaan veranderen en wat het effect gaat zijn ? Wie ben jij als je gezonder gaat eten ? Wie ben jij als je meer gaat bewegen ? Wie wordt jij als je af en toe eens vertraagd en niet meer als een zot door het leven holt ?

Inspireer anderen en laat in de comments na welke concrete actie jij gaat nemen om je leven meer in balans te krijgen.

Spread the love

2 antwoorden op “Leven van weekend tot weekend”

  1. Grappig, ik heb gisteren net vertraagd en voelde dan pas echt hoe moe ik ben. Als de stress-hormonen niet door mijn lijf gieren dan voel ik het pas echt. Ook jouw tip toegepast van hoe voel ik me op dit moment en wat heb ik nu nodig. 😉

  2. Als je consequent je stress signalen negeert en maar blijft verder hollen, dan neemt je lichaam dat op de duur aan als het nieuwe normaal. Je lijf blijft stresshormonen aanmaken tot het op de duur ook dat moe raakt en dan zijn de signalen een heel pak erger. Luister naar het fluisteren van je lichaam zodat het niet hoeft te schreeuwen. Goed dat je stilstaat en even luistert naar wat je nodig hebt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *