Ik doe het beter zelf (even)

Ben jij ook zo iemand die anderen continu het werk uit handen neemt ? Als jij het niet zelf doet, dan gaat het te traag of is het niet goed genoeg gedaan volgens jouw normen. Je doet dit toch alleen maar om te helpen !
Klopt misschien, maar help je die ander daar ook echt mee ? Ontdek hier de redenen waarom je wel taken en verantwoordelijkheden uit handen zou geven.

Het is een WIN voor iedereen.

Je 3-jarige dochter sukkelt met het strikken van haar veters. Je bent gehaast en doet het snel even voor haar. Tijd gewonnen, toch ?
Je nieuwe collega heeft veel vragen voor hij een antwoord durft geven aan een klant. Je belt snel even zelf naar de klant. Tijd gewonnen en de klant is beter bediend, toch ?
Je 16-jarige dochter heeft alweer de natte spullen in haar sportzak niet uitgeladen. In plaats van te blijven zeuren hierover, doe je het gewoon even snel zelf.
Je man helpt je met het koken, maar je doet het liever zelf, want hij maakt er altijd zo’n boeltje van en het duurt zo lang voor hij al die groenten heeft gesneden.
Je medewerkers hebben het heel druk. Daarom doe je zelf maar even die kleine taken, ook al komt het afwerken van jouw agenda dan in het gedrang. Ik kan dat toch niet maken om hen daar nu mee te belasten ?
Herkenbaar ?

Druk druk druk…
Maar je blijft maar doorrazen en werk uit andermans handen nemen. Het gaat een pak sneller en zo help je er de andere mee, toch ? Niets is minder waar.

Je doet de ander te kort

Door de verantwoordelijkheid uit de handen te nemen van je kinderen, collega’s en medewerkers doe je ze als het ware te kort. Ze krijgen daardoor de kans niet om zichzelf te ontwikkelen en stappen te maken in hun verdere groei.
Misschien zit die ander al lange tijd te wachten tot hij/zij meer verantwoordelijkheid krijgt.
Stel je eens de volgende vraag : Zijn jouw hoge normen in deze taak echt nodig ? Moet het resultaat of de manier waarop het resultaat wordt bereikt 100% overeenkomen met hoe jij het doet ? Of is 90% ook ok.
Is het überhaupt belangrijk hoe de taak wordt uitgevoerd, of is enkel het resultaat wat telt ?
Misschien doet die ander er wat langer over, maar vele handen maken licht werk.

Op korte termijn lijkt het misschien sneller te gaan, maar door deze taak steeds over te nemen, gaat deze ook altijd bij jou blijven liggen. Op langere termijn kost het je dus alleen maar meer tijd.

Het engagement van de ander wordt niet gestimuleerd

Goede resultaten kan je enkel halen als iedereen betrokken meewerkt. Door de verantwoordelijkheid bij jezelf te laten, ga je er ook altijd alleen voor blijven staan. Niemand die mee de schouders eronder zet, niemand die meedenkt,… Dit gaat op de duur zwaar wegen. Dit argument gaat zeker op voor de werkvloer, maar ook in je gezin, familie, sportvereniging,…
En trouwens : wat is er fijner dan samen voor een doel te kunnen gaan. De weg ernaar toe is al leuker samen, maar als je dat doel eenmaal bereikt hebt, dan kan je dit ook samen vieren.

Je komt zelf niet toe aan de taken die jouw verantwoordelijkheid zijn

Je neemt continu werk uit handen van anderen en je krijgt het alsmaar drukker. Hierdoor kom je niet toe aan (belangrijke) taken die wel echt jouw verantwoordelijkheid zijn. Belangrijke taken zijn dikwijls niet dringend, maar moeten wel op een bepaald moment gebeuren, anders waren ze niet belangrijk.

Wat belangrijk is, is zelden dringend.
Wat dringend is, is zelden belangrijk.

Dwight D. Eisenhower

Door taken over te dragen aan andere, doe je dus niet alleen jezelf een plezier. Iedereen kan erbij winnen.
DELEGEREN is dus de boodschap. Welke taak ga jij vandaag delegeren ?

Heb je het moeilijk met taken uit handen geven ? Bekijk dan eens volgende tips & tricks die je alvast op pad kunnen helpen.

Maak een lijst op van taken die je kan delegeren. Sommige taken gaan zowiezo bij jou blijven liggen omdat ze te belangrijk zijn of omdat ze bij jouw takenpakket horen. Andere taken passen misschien zelfs beter bij iemand anders omdat die meer ervaring heeft hierin of omdat die het leuk vind. Neem elke dag de tijd om na te gaan welke taken je die dag kan delegeren.

Start met het delegeren van een kleine taak, maar zorg er wel voor dat het waardevol is dat deze gebeurt. Dit is voor jou een goeie oefening in loslaten.

Zorg ervoor dat alle onderdelen van de taak goed worden overgedragen en dat de ander alle middelen ter beschikking heeft om ze goed uit te voeren. Een handige methode is : ik doe, wij doen, jij doet.

Communiceer duidelijk dat je deze taak aan hen gaat overlaten en zorg ervoor dat je afspraken maakt over het verwachte resultaat. Beoordeel zo weinig mogelijk op de manier waarop deze taak wordt uitgevoerd, maar focus je op de output, op het resultaat wat behaald wordt. Neem afstand en geef ook echt de verantwoordelijkheid. Als je continu over de schouder blijft meekijken, dan geef je het verkeerde signaal af.

Maak duidelijk dat ze altijd bij je terecht kunnen als er vragen zijn, niet om de boel terug over te nemen, maar om hen te coachen of extra tips te geven waar nodig.

Is de taak afgerond, feliciteer dan met het bereikte resultaat. Is het niet helemaal gelukt, feliciteer dan met de inspanning die ervoor gedaan is, met de inzet die getoond is.

Vraag wat ze er zelf van vonden. Vonden ze het leuk om te doen ? Zijn ze blij met het resultaat ?

Laat ons deze tips nu eens toepassen in de dagelijkse praktijk thuis.
Je hebt het heel druk met je werk en het huishouden. Je kinderen zijn ondertussen al op de leeftijd gekomen dat ze best wat kunnen helpen met poetsen, bv. elke week hun eigen kamer. Hoe ga je te werk.
Laat hen weten dat je hulp nodig hebt bij het poetsen. Leg uit wat je juist wenst en wat voor jou de definitie is van een goed gepoetste kamer : bv. stofzuigen, afstoffen, vuilbak leegmaken en vloer dweilen. Doe het een keer samen met hen en leg uit welke producten en materiaal ze hiervoor kunnen gebruiken. Leg uit wanneer je resultaat verwacht, bv. zondag avond wil je dat het klaar is.
Ga niet lopen zeuren als ze zondagmiddag nog niet klaar zijn. Geef hen ook echt de verantwoordelijkheid voor de planning wanneer ze het gaan uitvoeren.
Is de kamer klaar, ga dan even mee kijken. Niet als inspectie maar om hen te feliciteren met het resultaat. Is het niet helemaal perfect, feliciteer hen dan met wat er al wel gedaan is en loop niet te zeuren over bv. de vuilbak die nog niet is leeggemaakt. Wat maakt het trouwens uit dat die eens een keertje niet is leeggehaald. Ze zullen het vanzelf wel merken als de vuilbak vol is. Alle begin is moeilijk.

De eerste keer delegeren is niet makkelijk. Het is een oefening in loslaten en geduld, maar oefening baart kunst ! En hierdoor creëer je meer rust in de rest van je agenda.

SUCCES !

Spread the love

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *