Duik je er gelijk in ?

Vele onder ons maken jaarlijks op 1 januari goede voornemens : Ik ga vermageren, Ik ga elke dag wandelen, Ik ga minder suiker eten, Ik ga mijn telefoon meer aan te kant laten liggen, ik ga meer lezen… een greepje uit de gedachten die bij mij passeerden op 1 januari.

Ga je direct van start of denk je even na hoe je zo succesvol mogelijk kan zijn zodat je niet gelijk na enkele weken teleurgesteld bent dat je het weer niet hebt kunnen volhouden ?

Je vind hiervoor concrete tips en inspiratie in deze blog.

Duik er gelijk in

Een voordeel is : je bent in elk geval begonnen. Als je eerste stappen lukken, dan kan dat je moed en energie geven om verder door te zetten.

Lukt het niet direct, dan zakt je de moed misschien in je schoenen en haak je volledig af. Daarom is het misschien niet slecht om wat meer planmatig te werk te gaan.

Maak je doel realistisch

Als je doel een te grote stap inhoudt, is de kans groter dat het niet helemaal lukt en dat je daardoor na een tijdje afhaakt. Bedenk daarom of dit nieuwe doel wel bij je past. Hang je meestal als ontspanning in de zetel en heb je nu als doel een elke dag te gaan wandelen of te gaan lopen ? Dan is deze stap misschien wat groot. Hoe kan je in de richting van je doel bewegen, zonder al te drastische maatregelen. Op het internet vind je voor je specifieke doel wel wat tips om dit stapsgewijs aan te pakken : start-to-run, stoppen met suiker eten, weight watchers, apps voor mobiel telefoongebruik in kaart te brengen, ed…
Begin dus klein. Het behalen van kleine succesvolle stapjes, zullen je stimuleren om meer kleine stapjes te zetten en die leiden uiteindelijk tot grote stappen.

Stel geen einddoel, maar vertaal dit in gedrag wat je wil veranderen

Vertaal je einddoel naar dagelijks gedrag wat je wil veranderen zodat het concreter wordt en je ook door die gedragsverandering gemotiveerd wordt. Wil je bijvoorbeeld 5 kg afvallen, dan is dat doel ver weg en op dit moment niet tastbaar. Je gaat ook pas voldoening voelen als je 5 kg minder weegt. Stel je liever tot doel dat je bv. geen suiker meer wil eten, behalve op zondag of op feestjes, dan wordt dit concreet en kan je elke dag zonder suiker als een succes ervaren. Als het goed is, dan heeft dit op termijn hetzelfde effect, namelijk dat je 5 kg bent afgevallen.

Maak je doelgedrag concreet

Wil je bijvoorbeeld meer gaan wandelen, zet er dan een concreet cijfer op bv. ik wil 3 keer per week 1u wandelen. Wil je minder op je smart phone tokkelen en je brein wat rust gunnen, beslis dan waar en wanneer je hem opzij gaat leggen (bv. tijdens de maaltijd, tijdens tv-kijken,…) Wil je meer lezen, beslis dan wanneer je hiervoor tijd gaat maken. Plan wanneer mogelijk dit concreet in je agenda in zodat het niet alleen bij een voornemen blijft.

Maak een schema met je realisaties

Maak een raster op papier. Verticaal zet je je concrete doelen en horizontaal zet je de dagen van de maand. Kruis elke dag aan of je voornemen geslaagd is of niet.
Tip : zet niet als doel om je voornemen elke dag toe te passen, maar geef jezelf de vrijheid om bv. 1 of 2 keer per week te missen. Of neem jezelf voor om geen 2 dagen op rij je voornemen niet na te komen.
Het afkruisen van je realisaties geeft dopamine vrij, het succeshormoon en geeft je een instant goed gevoel. Beloon jezelf bv. als je een week je goede voornemen hebt gehouden.

Past het doel wel bij je ?

Maak je al jaren hetzelfde goede voornemen, maar lukt het je nooit om dit te realiseren ? Bekijk dan eens of dit doel wel bij je past.
Neem je je voor om meer te gaan joggen, maar heb je daar een hekel aan en moet je hier telkens weer tegen opboxen als joggen op de planning staat ? Misschien zijn er wel andere vormen van beweging die je meer liggen zoals wandelen, bewegen in groep bij een teamsport, de fitness enz… Als je gemotiveerd wordt door de activiteit zelf omdat je het leuk vindt, dan is de kans groter dat je het volhoudt omdat je dan intrinsiek gemotiveerd bent.
Neem je je al jaren voor om je kennis bij te spijkeren door meer te lezen, maar ben je makkelijk afgeleid en lees je een boek nooit uit. Misschien is het luisteren naar een podcast dan iets voor je. Tegenwoordig zijn er podcasts in allerlei soorten en maten. Of misschien zijn interessante video’s op youtube je wel meer je ding.

Communiceer je voornemen met je naasten

Door je doel te communiceren met de mensen rondom je, wordt je commitment sterker. Je creƫert steun op moeilijke momenten en misschien een extra paar ogen die je bij de les houden.
Door je voornemen te communiceren wordt het ook concreter en kan je successen delen en vieren. Beter nog : spreek gezamenlijke doelen af : wil je meer stappen zetten, spreek dan met collega’s af voor een lunchwandeling op specifieke dagen of plan een uurtje sporten met vrienden op een vaste dag in de week. Door af te spreken ga je elkaar op het goede pad houden. Trouwens samen dingen doen is sowieso fijner dan alleen !!

Wees mild voor jezelf

Last but not least : wees mild als het een keer niet lukt en laat je niet meteen ontmoedigen. Elke keer je je goede voornemen hebt gehaald, is sowieso een keer meer dan hoe het er vorig jaar aan toe ging. Kijk af en toe eens terug van waar je komt en wees dankbaar en blij voor alle kleine stapjes die je al hebt kunnen realiseren. Dit gaat je meer energie geven om vol te houden.

SUCCES !

Spread the love