Meer doen door te vertragen !

Klinkt tegenstrijdig, niet ?
Vraag je je ook vaak op het einde van de werkweek af hoe het komt dat het nou alweer vrijdag is ? De weken gaan zo snel. De ratrace gaat maar door. Als je je dan afvraagt wat je nu in hemelsnaam voor betekenisvols en waardevols gedaan hebt gedurende die week, dan moet je het antwoord dikwijls schuldig blijven. We doen alles op een drafje en nemen geen tijd om stil te staan bij zaken die we gerealiseerd hebben. Als je er wel bij stilstaat, dan merk je dat er best wel mooie dingen zijn voorbijgekomen. Deze blog geeft je praktische tips en tricks om deze dingen wat meer te laten doordringen en er meer van te genieten.

Hoe tegenstrijdig het ook klinkt, door te vertragen doe je meer… Door te vertragen beleef je meer wat je gedaan hebt. Je ziet, hoort, voelt bewuster. Leven wordt hierdoor meer be-leven.

Als kind ben je van nature uitgerust met de capaciteit om te vertragen. Een mooi bloempje onderweg, een vogel in de lucht, jezelf in de spiegel …allemaal momenten die de aandacht trekken en waar je bij stil blijft staan. No matter what…

Als jongere blijven we (te) lang in ons bed liggen, ook al zijn we wakker en genieten van het moment. We gaan op ons dooie gemak naar beneden in onze pyjama en staan een tijdje voor de open koelkast om te beslissen wat we gaan eten. Als we rustig de tijd hebben genomen om te eten moeten we dringend uitrusten voor de TV of hangen in de zetel met de smartphone.

Herkenbaar ? En wat doen we als ouder ? We manen het kind aan om toch voor te maken want we moeten op een bepaald uur ergens zijn. Eet verder want het eten wordt koud. Doe je jas aan want anders zijn we te laat op school…We verwijten de jongere dat hij lui is en dat hij weer een dag “verloren heeft”. Moet je niks doen voor school ?

Als je ouder wordt stap je in de ratrace en hoor je steeds maar weer die stem van je moeder/vader, leerkracht, enz. Stilstaan dat kan toch niet ? Elk uur niks gedaan is een verloren uur ? Wat zijn je plannen voor vandaag ? Hoe kan je hier nu in een tijdschrift zitten bladeren terwijl de tafel nog niet afgeruimd is ? Ga jij nu gewoon in die tuinzetel zitten terwijl er nog een haag moet gesnoeid worden of er nog onkruid uit te trekken is ?

Niks doen en vertragen is ons afgeleerd, het is “not done”. Vertragen is iets wat enkel “toegelaten” is op vakantie en op zondag en zelfs dan hebben we een lange to do-lijst van alles wat we willen doen als ontspanning : welke plaatsen we willen bezoeken, met wie we allemaal willen/moeten afspreken,…

Dit is een patroon wat ons is aangeleerd en door dit bewust voor de spiegel te houden, kan je er wat aan doen.

Dit continue gehaast geeft ons extra stress wat absoluut niet nodig is. Hoe veel tijd win je als je je opjaagt in de file ? Hoe veel tijd win je als je in de supermarkt je druk maakt omdat je niet de snelste rij hebt gekozen ? Door die situaties gewoon te aanvaarden zoals ze zijn en het los te laten kan je alleen maar winnen….minder stress en opgejaagd gevoel. Je lichaam gaat je er dankbaar om zijn.

Ook willen we elk “dood” moment opvullen, zogezegd met iets nuttig. Hoe nuttig is het scrollen op je gsm door alle berichtjes op sociale media of nog maar eens voor de zoveelste keer door de nieuwssites scrollen op zoek naar nieuw nieuws ? Of de zoveelste sudoku of ander spelletje oplossen. Op deze manier houden we ons brein continu in aan-modus. Maak van deze “dode” momenten rustmomenten voor je brein. Kijk bewust om je heen en geniet van de kleine dingen die je ziet. Of laat je gedachten de vrije gang en dagdroom. Dit zijn allemaal kleine oplaadmomentjes voor je lichaam en je brein. Hierdoor ga je je daarna veel meer kunnen focussen en kan je efficiënter terug aan de slag.

Sta op regelmatige tijdstippen stil bij wat je voelt en waar jij op dat moment behoefte aan hebt. Als je behoefte aan rust hebt, hoeft dat nog niet te zeggen dat je niks van je to do lijst kan afvinken. Ik ben zeker dat er zaken op staan die wat rustiger zijn. Heb je veel energie en wil je die kwijt, ga dan aan de slag met de meer arbeidsintensieve taken. Op deze manier werk je dingen af, maar loop je niet voorbij aan de behoeftes van het moment. Het vraagt een beetje flexibiliteit in je denken, zeker als je het gewoon bent om je halsstarrig aan je planning te houden, maar het afvinken van die taken gaat je minder stress bezorgen.

Hierbij enkele concrete voorbeelden waarmee je kan oefenen met vertragen

 1. Ga naar de supermarkt en stap net een fractie trager langs de rekken, net zo traag dat je je niet meer haast. Een bezoekje aan de supermarkt wordt hierdoor minder een stressmoment.
 2. Vul eens een leeg moment niet op met het kijken naar de smartphone : in de wachtzaal bij de dokter, in de rij op zondag bij de bakker, in de file…. Kijk rond en neem de dingen rondom je waar. Deze tussenmomenten creëren rustpuntjes in je dag.
 3. Drink na je ontbijt een kopje thee of koffie en leg je smartphone opzij. Geniet ervan en kijk bewust rondom je. Bewust is hier het key word.
 4. Leef 1 dag per week zo lang mogelijk zonder naar de klok te kijken.
 5. Plan je agenda niet helemaal vol en laat voor en na een afspraak wat ruimte voor onvoorziene obstakels.
 6. Neem steeds een lunchpauze en wandel een blokje om. Kijk bewust naar de omgeving. Naar de ontluikende blaadjes aan de bomen. De bloemetjes die hun kop opsteken.
 7. Start je dag met een ME-momentje in plaats van direct op de malle molen te stappen. Doe een ademhalingsoefening of yoga of iets anders wat jou voedt en je begint relaxter aan je dag.
 8. Leg je op je rug in de tuin en kijk naar de voorbijwaaiende wolken. Bedenk welke vormen deze hebben.
 9. Verzin je eigen vertraagmomentje wat goed bij je past en deel dit met je omgeving. Inspireer elkaar om meer te vertragen !

SUCCES !

Spread the love

4 antwoorden op “Meer doen door te vertragen !”

 1. Ik ga de tip van het scrollen op de gsm meenemen.
  Yoga momentje om de dag mee te beginnen doet wonderen.
  Mijn me-momentje is ook een warm bad nemen na een goede wandeling. Het eten kan dan wachten, iedereen in huis is hiervan op de hoogte! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *