Geluk is bewust worden

Hoe vaak laten we geluk niet afhangen van realisaties, van zaken die te gebeuren staan of waar je naar verlangt. Ik ga gelukkig zijn als ik die nieuwe job heb, als ik een goed lief heb, als ik geld genoeg heb, als ik 10kg vermagerd ben, als ik een eigen huis heb….
Als je blijheid of geluk laat afhangen van factoren in de toekomst dan ben je nooit gelukkig in het huidige moment. Als die toekomstige droom gaat gerealiseerd zijn, dan komt er wel weer iets nieuws waar je naar gaat verlangen en waar dat geluk van afhankelijk gaat zijn. In het hier en nu, ervaar je dan geen geluk.

Het is belangrijk te aanvaarden dat geluk iets is wat in beweging is. Blij zijn is een momentopname, gelukkig zijn is meer een samenvattend gevoel over een periode in je leven. “Ik ben gelukkig” betekent niet dat alles in je leven perfect loopt, exact zoals je het wil. Het betekent dat je aanvaard dat niet alles ok is, maar dat gemiddeld genomen de meeste dagen bestaan uit blije en dankbare momenten. Het is in feite de balans vinden tussen het verlangen naar wat je gelukkig gaat maken en het loslaten van zaken die je niet hebt kunnen realiseren.

Om gelukkig te kunnen zijn, moet je eerst weten wat je gelukkig maakt. De sleutel zit in het eerlijk observeren van jezelf. Belangrijk hierbij is dat je je niet laat beïnvloeden door je omgeving. Wat maakt mij nu echt blij ? Als kind heb je misschien geleerd dat een nieuw salon of nieuwe auto blijdschap gaf, maar is dat ook iets waar je zelf veel waarde aan hecht ? Als kind heb je misschien geleerd dat je pas kan genieten van de tuin als het gras gemaaid is of als de hagen piekfijn gesnoeid zijn en als dat laatste sprietje onkruid weg is. Maar voel je dat zelf ook echt zo ?

Geluk is ook niet altijd afhankelijk van externe factoren. Soms lijkt het gemakkelijker als alles mee zit : je hebt een fijne baan, een mooi huis, een gezin…dan pas kan je gelukkig zijn. Maar is dat ook wel zo. Zich gelukkig voelen is meer een manier van in het leven staan. Geluk vinden in de kleine dingen kan zoveel waarde geven aan je leven ook al loopt het misschien niet allemaal over rozen : een mooie zonsopgang, een glimlach van iemand, een fijn gesprek, een lekker tasje thee of koffie, een knuffel,…

Vind je het moeilijk om het positieve te zien in de dag, dan helpt het je misschien wel om een dankbaarheidsdagboek aan te leggen. Schrijf elke dag voor het slapen gaan 3 tot 5 zaken die positief waren in je dag, of waar je dankbaar voor bent. In het begin loopt dit misschien moeilijk en moet je serieus graven naar die positieve zaken. Maar je zal merken dat je mindset meer positief ingesteld gaat worden.
Na een tijdje gaat het zelfs zo ver komen dat je je volledig bewust gaat worden van die positieve dingen op het moment dat ze zich voordoen. Dan pas kan je er ten volle van genieten en het geluk ervaren op het moment dat het zich voordoet. Hoe schoon is dat !

SUCCES !

Spread the love

2 antwoorden op “Geluk is bewust worden”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *