De kracht van het kleine

We denken vaak dat verandering iets groots moet zijn. We leggen de lat onmiddellijk heel hoog op de plaats die we ooit willen bereiken. Probleem is echter dat de weg daarnaartoe zwaar is en dat er veel beren op de weg zijn die misschien gaan verhinderen dat je ultieme doel ooit gehaald wordt. Het vraagt veel moed en volharding om te blijven timmeren aan diezelfde weg en misschien heb je die energie op dit moment niet.

In deze blog leg ik je uit dat de kracht in de kleine stapjes zit. Kleine nieuwe gewoontes, kleine keuzes, kleine veranderingen die op het moment zelf misschien onbenullig lijken maar die op de lange termijn een groot verschil kunnen maken.


– ze lijken haalbaar als je eraan begint en ze zijn dat ook
– ze kosten minder energie
– doordat je de stap makkelijker haalt, krijg je motivatie om een volgende stap te zetten. Zo ga je stapje voor stapje op elkaar verder bouwen.
– op de lange termijn is de totale verandering duurzamer omdat de fundamenten stevig zijn, maar ook omdat je door kleine stapjes te nemen onderweg nog makkelijk van richting kan veranderen.

De 2 minuten-regel
Wil je iets kleins veranderen in je gewoontes of routines. Start dan met 2 minuten per dag.
Gebruik een timer en doe bijvoorbeeld 2 minuten stretch-oefeningen. Dit werkt ook voor ademhalingsoefeningen, mediteren, opruimen, focussen, krachtoefeningen, je brein laten dwalen, je gsm aan de kant laten, enz…

Koppel je nieuwe gewoonte aan een bestaande
Je kan bijvoorbeeld een halter bij de koffiemachine leggen en telkens je wacht op de koffie, kan je enkele krachtoefeningen doen.
Je kan voor het slapengaan enkele minuutjes ademhalingsoefeningen doen.
Je kan je tandenpoetsen op 1 been en zo werken aan je evenwicht.
Laat je creativiteit werken en inspireer elkaar.
Je kan bijvoorbeeld mini-ochtend of avondroutines starten waarbij je (stap voor stap) enkele nieuwe zaken introduceert. Zo kan je de dag starten met een groot glas water, 1 minuut rustige ademhaling en een intentie zetten voor de dag. Je hoeft hier geen uur vroeger voor op te staan.

Vier die kleine succesjes
Wees trots op de stapjes die je maakt en focus je niet (te veel) op wat je nog niet doet.
Het was vandaag bijvoorbeeld rotweer, maar desondanks heb je 10 minuutjes gewandeld.
Deel dit met je naasten, geef jezelf een schouderklopje. Je kan het ook noteren in een boekje. Dat kan je moed geven op de dagen dat je goede voornemens even niet gelukt zijn.

Geen 2 dagen na elkaar je voornemen missen
Neem je je voor om elke dag die nieuwe routine een plaats te geven ? Wees dan niet boos op jezelf als dat een keertje niet lukt. Neem je voor om niet 2 dagen op rij te missen en besef dat de volgende dag weer een kans is om opnieuw te starten.

Denk in 1% beter
Het hoeft niet perfect te zijn, alleen een beetje beter dan gisteren of vorige week. Als je elke week 1% beter doet, dan ben je tegen het einde van het jaar 67% beter. De kracht van de grote getallen. Je maakt op lange termijn grote stappen !

  1. Maak een lijstje van alle zaken waarbij je regelmatig zegt of denkt : ik zou eigenlijk wat meer x of y willen doen.
  2. Neem 1 onderwerp uit deze lijst wat je het makkelijkst te realiseren lijkt en bedenk welk klein stapje je kan zetten om alvast in de goede richting te gaan.
  3. Schrijf je voornemen op een post-it en zorg ervoor dat je deze elke dag ziet. Plak die bijvoorbeeld op de badkamerspiegel of op de voordeur. Een andere manier van onder de aandacht brengen werkt ook, maar zorg ervoor dat je een dagelijkse reminder krijgt van je voornemen.
  4. Voor sommige mensen werkt het ook om vinkjes te zetten op een kalender wanneer je je nieuwe gewoonte hebt kunnen verwezenlijken, maar pas op dat dit je niet extra stress geeft. Dit is niet de bedoeling.

De kracht van het kleine zit hem in de herhaling. Kleine keuzes, consequent toegepast, hebben een groot effect. Heb vertrouwen in het proces en wees mild voor jezelf als het een keer niet lukt of wat minder gaat. Elke kleine stap telt.

Welke kleine stap wil jij vandaag zetten op je weg naar een meer gezond en gebalanceerd leven ?

Spread the love

Geef een reactie