Leven volgens je waarden

Stel je voor dat je 70 wordt en je viert dit op een plek in de wereld die belangrijk is voor jou. Welke plek is dat en waarom ?

Wie viert dit samen met jou ? Waarom zijn het juist deze mensen die je hebt gekozen ? Wat zou je graag hebben dat ze op dat moment over je zeggen ?

Bekijk het lijstje hieronder en kruis aan wat de belangrijkste waarden zijn in je leven : niet die van je ouders, niet die van je vrienden of collega’s, maar jouw eigen persoonlijke waarden. Hoe meer je volgens die waarden leeft, hoe meer je de zaken gaat realiseren waar je achteraf met voldoening kan op terugkijken, hoe meer je een leven leidt in harmonie met jezelf. Als je in strijd leeft met je waarden, dan onstaat een innerlijke onrust.

Het kan zijn dat deze waarden licht verschillen naargelang het aspect van je leven wat je onder de loupe neemt : werk, gezinsleven, persoonlijke groei, vrienden, enz. Probeer deze nuance aan te brengen door per aspect je waarden te inventariseren.

Duidt in totaal maximaal 10 waarden aan en sorteer ze van 1 tot 10, waarbij 1 de allerbelangrijkste waarde is in dat aspect van je leven. Vul indien nodig waarden toe als je jouw unieke waarden hier niet tussen vind.

Controleer of je jouw kernwaarden wel voldoende aandacht geeft in dat aspect van je leven. Komen ze voldoende aan bod ? Hoe kan je ervoor zorgen dat ze meer plaats krijgen ? Wat zijn concrete acties die je hiervoor kan ondernemen ? Maak een plan om deze acties tot uitvoering te brengen.