Coaching

Individuele coaching rond stressklachten of burn-out

Dit kan zowel life in mijn coachingpraktijk als on-line. Samen maken we een aanpak op maat. Ik adviseer je , maar ik stimuleer je om vooral zelf aan te geven waar je behoefte aan hebt. Je wordt niet vanzelf of door rust beter van te veel stress of burn-out. Het vraagt de moed om vertrouwde reactiepatronen kritisch te bekijken en open te staan voor alternatieven. Het kost tijd om nieuwe vaardigheden te verwerven en in te slijpen.

De coaching kan oa. uit volgende onderdelen bestaan :

  1. Intake : onderzoek van verloop en ernst van de eventuele spanningsklachten, zicht krijgen op persoonlijke doelstellingen en verwachtingen. Samen opstellen van prioriteiten
  2. Analyse van de stressklachten en stressbronnen zowel in privé als werksituatie
  3. Herstel van energie en fysieke conditie : luisteren naar wat je lichaam nodig heeft, verschil voelen tussen spanning en ontspanning, ontspanningsoefeningen, anti-pieker oefeningen, slaaphygiëne
  4. Omgaan met stress en emotie : onderzoeken van de huidige manier van omgaan met stressvolle situaties en samen op zoek gaan naar de meest effectieve methode
  5. Versterken competenties zoals zelfvertrouwen, zelfsturing, assertiviteit, plannen en prioriteiten stellen, conflicten oplossen, delegeren, omgaan met tegenslagen, omgaan met verandering, leren praten over werkdruk, enz…
  6. Ontdekken welke talenten je hebt en welke waarden voor jou belangrijk zijn
  7. Match met sociale en werkomgeving : work-life balans, sociale contacten, oplossen conflicten, match met werkinhoud, -omstandigheden
  8. Terugvalpreventie, re-integratie en follow-up

Als coach waarborg ik vertrouwelijkheid. Zonder jouw uitdrukkelijke toestemming wordt er niet over de inhoud van de gesprekken verslag gedaan.

Anti-piekercoaching

Iedereen piekert wel eens. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn, want piekeren helpt je soms om inzicht te krijgen in je gemaakte fouten en eruit te leren. Pieker je over de toekomst, dan kan piekeren helpen om mogelijke problemen op voorhand te voorzien en alvast op te lossen.
Maar als piekeren TE wordt en de doemgedachten te groot worden, dan kan het je leven gaan beheersen.
Tijdens anti-pieker coaching werken we met een 4-fasenplan
Fase 1 : observatie en identificatie van de piekergedachten
Fase 2 : inventarisatie van alternatieve bezigheden
Fase 3 : alternatieve denkpatronen onderzoeken via RET (Rationeel-Emotieve Training – Albert Ellis)
Fase 4 : Evaluatie

Elke fase bestaat uit een combinatie van ontspanningstechnieken en cognitief gedragsonderzoek.

Hartcoherentie training

Hartcoherentie is een wetenschappelijk onderbouwde methode die goede resultaten boekt bij een hele reeks aan klachten veroorzaakt door stress, (chronische) hyperventilatie en angst.
Door gebruik van een specifieke ademhalingstechniek wordt je hart in een bijzondere staat gebracht.  Verscheidene mechanismen in het lichaam gaan elkaar dan versterken zodanig dat er een harmonische werking ontstaat tussen het brein, het hart en de bloeddruk, ademhaling en hormoonregeling. Door het gebruik van bio-feedback apparatuur wordt deze speciale staat van je hart gemeten en inzichtelijk gemaakt tijdens de sessies.

Het hart geeft meer signalen naar het brein dan omgekeerd.  In deze bijzondere staat, dankzij de ademtechniek, gaat het hart optimaal signalen zenden via de zenuwbanen naar het brein.  Het angstcentrum, dat door stress dominant was in het brein, wordt dan door het hart gedempt in zijn werking.  Het hart zorgt ervoor dat het brein in balans komt, een veilige modus i.p.v. een modus van fight/flight/freeze.  Door consequente beoefening van hartcoherentie bouw je een vaardigheid op in het creëren van balans in het brein.  Het is die vaardigheid die veerkracht geeft bij stressbeleving.   Na verloop van tijd zal je je stressoren meer vanuit een balans-brein bekijken dan vanuit een overprikkeld emotioneel brein.   Dit resulteert in een positieve verandering, van gedrag, denken en emotie-beleving.

De training bestaat uit 4 Fases. De eerste verloopt on-line, de andere 3 tijdens individuele sessies.
Fase 1 : Wat is stress ? Hoe werkt ons zenuwstelsel en hoe linkt dat met de ademhaling. Na deze sessie krijg je enkele ademhalingsoefeningen die je gaan helpen met onthaasten en die een eerste stap vormen tot de coherente ademhaling.
Fase 2 : Hoe kan je jezelf in balans brengen ? Wat is de functie van het hart binnen hartcoherentie ? Finetunen van de ademhalingsmethode.
Fase 3 : Wat is de rol van hormonen en wat is de invloed van emoties? Hoe kan je een betere emotionele beheersing bekomen en veerkracht opbouwen?
Fase 4 : Hartcoherentie in je dagdagelijkse leven: tips en tricks bij acute en toekomstige stress, conflicten, faalangst,…. Werken aan een emotionele huishouding

Om een goed resultaat te halen vanuit de hartcoherentie-training is het belangrijk om de nodige discipline op te brengen. Het vraagt niet veel tijd per dag, maar wel dagelijkse aandacht.